IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 30% ръст в предлагането на индустриални площи в Централна Европа

Най-голяма част от новите индустриални площи за 2008 г. са били изградени в Полша - 1,3 млн. кв. м

10:00 | 25.02.09 г.
Над 30% ръст в предлагането на индустриални площи в Централна Европа

Общият инвентар от индустриални площи в Централна Европа е достигнал 10,5 млн. кв. м миналата година, като предлагането се е увеличило с 2,5 млн. кв. м, или с 31%, за периода януари-декември 2008 г., показват данни на Cushman & Wakefield. 

Най-голяма част от новите индустриални площи са били изградени в Полша (1,3 млн. кв. м) – със 17% повече от новото строителство през 2007 г. Унгария също демонстрира добри резултати с нови близо 254 хил. кв. м. - ръст от 106% в сравнение с 2007 г. Словакия е запазила нивото на строителство с над 275 хил. кв. м. След поредица от години на рекордно висок ръст, строителството на индустриални площи в Чехия се забавя с 30%, като за миналата година новите площи възлизат на малко над 646 хил. кв. м.

„Предвид размера си полският пазар е все още ненаситен и може в средносрочен план да усвои голям обем от нови площи. При унгарския пазар имаше тенденция на стагнация през изминалите години, но миналата година страната успя да компенсира предишните незадоволителни резултати. Словакия пък поддържаше нивото на строителството, благодарение на притока на чужди инвестиции. Въпреки това не очакваме страните от Централна Европа да надминат рекордите от предишните години“, казват от компанията.

Чешкият пазар е започнал да се забавя през първата половина на 2008 г. основно в резултат на намаления приток на чуждестранни инвестиции, като глобалната криза е влошила ситуацията допълнително през втората половина на годината. Все пак строителството е надминало резултатите за 2006 г., когато в страната са били построени половин милион кв. м модерни индустриални площи.

„За тази година очакваме спадът да продължи, тъй като много проекти са отменени или замразени“, прогнозират от компанията, цитирани от PropertyEU.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още