IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предлагат британското правителство да изкупува непродадени жилища на пазара

Нуждата от социални жилища, субсидирани от правителството, ще нараства заедно с безработицата и отнемането на жилища, посочват от комитет в парламента

09:37 | 24.02.09 г.
Предлагат британското правителство да изкупува непродадени жилища на пазара

Британското правителство да изкупува семейни жилища, които са на пазара повече от година, за да ги превръща в домове за настаняване на бедни хора, предлага комитет в британския парламент. 

Комитетът за общности и местно управление, който включва представители на трите основни политически партии на Острова, казва, че нуждата от социални жилища, субсидирани от правителството, ще нараства заедно с безработицата и отнемането на жилища със задълбочаването на рецесията.

Това засилва натиска върху премиера Гордън Браун да съживи жилищния пазар в страната, тъй като цените на имотите падат с най-бърз темп от 1991 г. насам. Браун обеща да построи 3 млн. нови жилища до 2020 г., въпреки че сега строителството намалява заради трудно достъпните ипотеки.

„Ако това не успее да допринесе за ръст на цените на жилищата, все пак ще помогне на собствениците на имоти, които неуспешно се опитват да ги продадат заради пазарните условия“, се посочва в доклада на комитета, цитиран от Bloomberg. “По този начин ходът би отговорил на непосредствените нужди на две групи от хора“.

Изкупуването на непродадени имоти би помогнало и на хора, особено по-възрастни, които искат да се преместят, но не могат да намерят купувач, аргументират се от комитета.

През януари двама бивши икономисти от централната банка на страната предложиха правителството да купува жилища, които са на път да бъдат отнети, след което да ги отдава под наем на хората, които живеят в тях, като начин за подкрепа на хората и наливане на пари в икономиката.

Вчера Кейт Баркър от централната банка призова правителството да строи държавни жилища, за да подкрепи икономиката. Финансирането на строителството на 100 хил. нови жилища през следващите две години би спасило 30 хил. работни места, казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още