IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Въпрос за 1 млн. долара: Кога ще се съживи пазарът на имоти у нас?

Необходимо условие е външните парични потоци да започнат да се завръщат под формата на чуждестранни инвестиции, износ и външно кредитиране, казват специалисти

18:15 | 23.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Въпрос за 1 млн. долара: Кога ще се съживи пазарът на имоти у нас?

Очакванията са пазарът на имоти у нас “да се раздвижи” след 2009 г., когато потреблението ще започне да се възвръща, каза по време на конференция за имоти Мартин Гиков, старши мениджър Финансиране на недвижими имоти в УниКредит Булбанк.

Необходими условия за това са външните парични потоци, които сега губят скорост, да започнат да се завръщат под формата на преки чуждестранни инвестиции, износ и външно кредитиране за банковата система. Ако това се случи, може да се очаква раздвижване, ако се забави повече от година или две, ситуацията ще се усложни, но не искам да правя такава прогноза, добави той.

На въпрос можем ли да разчитаме, че до две години пазарът ще се възстанови, той отговори: “Това е въпрос за 1 млн. долара”.

По думите на Шимон Бен Хамо от AFI Europe управляваната от него компания вярва, че условията на пазара на имоти в България ще станат по-благоприятни след края на тази година. Компанията дава възможност на клиентите, купили апартаменти от нея, да отложат заплащането на част от сумата за имота с две години. Той каза, че вследствие на затруднените условия за ипотечно кредитиране техните клиенти имат възможност да придобият апартамент, като заплатят първоначална вноска равна на 20-30% от цялата стойност на имота, а останалата част от сумата да заплатят след две години.

Маурисио Меса Гомез от Херчеса също каза, че в момента обмислят схеми за алтернативно заплащане за своите клиенти, но все още не са взели конкретно решение.

“Проблемът е, че сте си направили финансовия план по някакъв начин и ако въведете (такива схеми за финансиране на купувача), ще понижите капацитета си за строителство. И така ще трябва да финансирате строителството, но няма да може да изградите 200 апартамента, а само 50.”

“Такива схеми ще се виждат все по-често на пазара и ще запълват тази празнина, която се отвори от банковото финансиране”, коментира изпълнителният директор на КредитЦентър Тихомир Тошев. “Не е тайна, че хората с недоказуем доход (в момента) не могат да вземат банково финансиране”.

Той добави, че важен показател за получаване на ипотечен заем е самоучастието като изискване на банките, което сега се е увеличило до около 30% в сравнение с 10-20% преди кризата. “То показва ангажираността и културата на спестяемост на клиента. Грешна беше практиката то да се финансира чрез потребителски кредит”, смята той.

Въпреки това той каза, че в момента все още има кредитиране. Гиков също е на мнение, че ипотечното кредитиране не е намаляло “чак толкова драматично”.

“По-скоро това, което липсва, е финансирането на свръхагресивните структури, които бяха валидни преди няколко месеца”, каза той.

Преди кризата се финансираха клиенти на 100% от стойността на имота, а сега делът, който банките са склонни да отпускат, стига до 80%, което той определя като “не много голяма разлика”.

Той обясни, че сега банките акцентират върху възможността клиентът да си погасява вноските, докато преди акцентът е бил върху доходите и върху самия имот, чиято цена се повишаваше.

Сега е намаляло не толкова кредитирането, колкото нагласата на клиентите, които се питат дали сега е време за такава сериозна покупка, дали всеки един от членовете в домакинството ще може да запази работата си и дали ако се изчака още малко (например до края на годината), това няма да доведе до по-изгодна сделка, каза той.

“Ако даден клиент дойде и предостави нормални доходи, които покриват задълженията за срока по кредита, то той би получил положителен резултат. Голяма част от клиентите досега обаче идваха с доходи, които не могат да се докажат на 100%, а в момента изискването на банките е да има трудов договор и данъчна декларация, които да доказват тези доходи”, каза още Гиков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още