IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ценови „хаос“ на пазара на жилища у нас

Разликата между цените "предлага" за жилищата в София и тези, на които купувачите са готови да купят, е 12 хил. евро

16:51 | 20.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ценови „хаос“ на пазара на жилища у нас

В момента жилищният пазар у нас на практика се намира в застой и може да се определи като „пазар с падащи и неясни цени и сравнително нисък обем от сделки“. Това каза Цветелина Тасева, изпълнителен директор на Адрес недвижими имоти по време на конференция за имоти в София.

Днешните купувачи са скептично настроени към вземането на сериозни финансови решения и с това е свързано увеличаването на срока за сделките, обясни тя. Продавачите, от своя страна, все още изчакват и очакват едва ли не някакво чудо, за да запазят цените без особена промяна, коментира тя.

На пазара има стотици хиляди непродадени апартаменти, като само в София техният брой е 115 хил., припомни Тасева обявени по-рано този месец данни на агенцията. Според нея значителна част от тези имоти са обявени на „нереални“ цени. Има голяма разлика между офертните цени на жилищата и тези, на които купувачите са готови да купят.

„За София тази разлика е 12 хил. евро. В това отношение има хаос“, коментира тя.

Също така срокът за осъществяване на една сделка се е увеличил до 4-5 месеца, в сравнение с около пет седмици преди кризата.

Въпреки това сделки на пазара все пак има. Купуват се главно жилища в най-ниския и в най-високия ценови сегмент, като става дума за качествени жилища в добри локации.

Според нея и другите участници в дискусията сега е подходящ момент за покупка на жилище, тъй като на пазара има голям избор и могат да се намерят качествени имоти на атрактивни цени. Тасева обясни, че ако продавачът разполага с нужната сума за покупка на имот, той може да получи отстъпка до 15-20% от цената по време на преговорите, което не би било възможно при нормални пазарни условия.

Тя каза, че периодът е труден и за посредниците и консултантите на пазара на имоти, като някои от тях няма да оцелеят. Рисковете за продавачите пък са да „проспят“ времето, когато е добре да продадат жилището си, защото „никой не знае накъде ще вървят цените“. Дългосрочно те може да поевтинеят още, каза тя, като добави, че не очаква драстични спадове през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още