IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Може да включат 3 свободни зони към държавния проект за индустриални зони

Новосъздадената държавна компания за индустриални зони няма да купува земя

16:16 | 20.02.09 г.
Може да включат 3 свободни зони към държавния проект за индустриални зони

„Една от идеите, по които работим, е свободните икономически зони да се прехвърлят от Министерство на финансите към Министерството на икономиката и енергетиката и да се включат към капитала на създадената наскоро държавна „Национална компания за индустриални зони“ ЕАД, каза в рамките на конференция „BalREAct – пазарът на имоти в България – възможности по време на криза“ зам.-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев.

Възможно е да бъдат включени три от общо пет зони в страната, добави той, като поясни, че държавата иска само тези зони, върху които има 100% собственост, а останалите две са със сложна собственост.

Една от свободните зони, подходящи за целта, е в Русе, даде пример той.

В Русе вече функционира една индустриална зона, която беше посочена от Куюмджиев като образец, който държавата иска да мултиплицира в страната.

„Зоната в Русе е плод на добро взаимодействие между държавна власт, местни власти и адекватно поведение на бизнеса. Общо 22 млн. лв. са изразходвани за изграждане на инфраструктурата на индустриална зона Русе, която е с площ 440 дка“, каза в рамките на дискусията Валери Андреев, представител на Индустриален парк Русе. Според него е от изключителна важност да се идентифицират точните места за бъдещите държавни индустриални зони.

Това е и едната от целите на новосъздаденото държавното дружество, което е със стартов капитал от 100 млн. лв.

„Две са задачите пред дружеството – да разработи методология за подбор на местата и да изготви маркетинг стратегия за рекламиране“, каза Куюмжиев.

Няма да се закупува земя за тези зони, поясни той. Целта е площта на всяка зона да бъде над 500 дка.

Куюмджиев направи паралел с подобен проект към Министерството на регионалното развитие и благоустройството на стойност 18 млн. евро, като по думите му двата проекта не са в конфликт, а се допълват. По проекта на МРРБ миналата година е било изпратено запитване до всички общини, от които 76 са отговорили, като повечето нямат интерес. Потенциал има за 13 общини, като за тях вече са изготвени проекти.

Индустриалните зона станаха предмет на дискусия като един от начините за по-успешно предоляване на глобалното икономическо забавяне чрез привличането на нови инвеститори в страната.

„На България й трябват качествено нови инвестиции, големи структуроопределящи компании, които да произвеждат стоки за износ, за да се преодолее търговският дефицит“, каза Куюмджиев.

„Всяка една от тия зони трябва да има бизнес план. Това е прекрасна възможност, нека не се превръща в поредното харчене на 100 млн. лв“, коментира Росен Плевнелиев от Линднер Имобилиен Мениджмънт.

Плановете на правителството са до 2013 г. да бъдат създадени 100 зони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още