IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Компаниите за имоти на Острова търсят 3 млрд. паунда от своите акционери

Някои обаче се опасяват, че секторът не може да поеме толкова много нови емисии и това ще увеличи риска за пазара

17:33 | 19.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Компаниите за имоти на Острова търсят 3 млрд. паунда от своите акционери

Акционерите на компаниите за имоти във Великобритания ще трябва да намерят над 3 млрд. паунда за по-малко от четири седмици, за да спасят фирмите от пазара на имоти, които изпитват остър недостиг на капитал, с който да изплатят задълженията си, докато стойността на активите им се понижава, пише FT.

Най-голямата компания за имоти на Острова Land Securities е поредната в сектора, която е обявила планове за издаване на права. Очаква се компанията да търси начини да привлече 750 млн. паунда.

Компанията Brixton, специализирана в индустриални имоти, също обмисля увеличение на капитала като една от възможностите за привличане на средства. Сред фирмите, които са включили подобна възможност в плановете си, е и Segro.

Това са последните от дълга редица групи за имоти, които молят акционерите си за спасително финансиране, за да подкрепят балансите си и да не нарушат договорените условия с банките, пише изданието.

Liberty International вече довършва плановете за увеличение на капитала на стойност над 500 млн. паунда.

Инвеститорите на Hammerson и British Land трябва да намерят общо 1,3 млрд. паунда, като от JPMorgan изчисляват, че Segro ще се нуждае от 350 млн. паунда, а Brixton – от 150 млн. паунда.

Въпреки това опасенията относно апетита и способността на акционерите да участват в предстоящите емисии са довели до спад в цените на акциите на много от компаниите.

По мнението на някои акционери вълната от емисии увеличава нивото на риска в сектора, който ще трябва да се справи с привличането на толкова средства. „Ние нямаме парите да подкрепим всички емисии“, коментира акционер, цитиран от изданието.

Анализатори се опасяват и от факта, че Workspace, която бе първата компания от сектора, която направи емисия, се търгува под емисионните нива от 10 пенса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още