IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговските площи – спасителният инвестиционен остров по време на криза

Още спадове очакват пазара на офис площи през 2009 г., а най-рисков е този на индустриални площи, сочи анализ

13:44 | 19.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Търговските площи – спасителният инвестиционен остров по време на криза

Пазарът на търговски площи в Европа се очаква да бъде засегнат в по-малка степен от кризата в сравнение с други сегменти през 2009 г. Със своята устойчивост той има потенциал да привлече вниманието на редица инвеститори, смятат специалисти.

Анализ на Aberdeen Property Investors сочи, че инвестициите в търговски обекти като цяло са по-добре защитени от потенциални спадове поради по-ограничените обеми на нови площи, които се очаква да излязат на пазара и по-устойчивото търсене от страна на наемателите. Също така ръстът на потреблението, пряко свързан с пазара на търговски площи, е по-малко волатилен в сравнение с общия икономически ръст, се казва в анализа.

Въпреки това тази ситуация е различна за отделните страни и важи в по-малка степен за второстепенните пазари. Най-предпочитани видове активи от страна на инвеститорите в търговски площи са магазини на търговските улици на популярни локации в големите градове, както и големи търговски центрове, привличащи много посетители.

От компанията прогнозират, че офис пазарът ще отчете още спад по отношение на търсенето от страна на наематели през следващите 12 месеца. Нивото на заетост, както и наемните нива на континента се очаква да се понижат, тъй като търсенето на офис площи едва ли ще се увеличи до втората половина на 2010 г.

Като най-рисков пазар от компанията определят този на логистичните площи. Секторът на транспортни и логистични услуги е засегнат от рязък спад в търговските обеми, което създава натиск върху вече ниските норми на печалба. През следващите 12 месеца може да се очакват повишен брой фалити в този сектор, като най-уязвими са по-малките компании с по-малка диверсификация.

Подобно е мнението и на Мануел Ян, анализатор от консултантския отдел за имоти на GfK GeoMarketing, според когото някои сектори от пазара на имоти предлагат добри инвестиционни възможности в момента. Това е особено валидно за търговските площи. По думите му редица международни инвестиционни фондове планират значително увеличение на инвестициите си в търговски центрове в Европа и особено в Германия.

„Сред бурните води на сегашната криза собствениците, банките и наемателите може да обърнат внимание на една конкретна инвестиционна ниша, която продължава своето стабилно развитие: германските търговски центрове“, казва той.

Ян обаче прави разграничение между инвестициите в търговски центрове и тези в имоти на най-престижните търговски улици. Според него качествените търговски центрове предлагат по-добри възможности за устойчиви и надеждни инвестиции, предвид техните сравнително достъпни наемни нива от 20-25 евро на кв. м на месец. За сравнение наемът на търговските улици може да достигне до стотици евро на кв. м на месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още