IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Професията брокер на имоти привлича стотици в Ню Йорк въпреки трудния пазар

Кандидатите са най-различни – от съкратени банкери до току-що завършили студенти, някои просто се нуждаят от почасова работа, за да свържат двата края

08:27 | 19.02.09 г.
Професията брокер на имоти привлича стотици в Ню Йорк въпреки трудния пазар

Въпреки трудностите в сектора на недвижимите имоти в САЩ през декември миналата година в щата Ню Йорк са проведени над 700 изпита за лицензиране на брокери на имоти, пишe New York Times.

„Много по-заети сме, отколкото очаквахме“, казва Стефани Барън, мениджър в New York Real Estate Institute, който предлага курсове за лицензиране на брокери.

Въпреки интереса към навлизане в бранша преди година кандидатите са били повече, като явилите се на изпит през декември 2008 г. са с 25% по-малко в сравнение с декември 2007 г.

Кандидат-брокерите са най-различни – от съкратени банкери до току-що завършили колеж студенти. Много от тях търсят изход от други индустрии, които кризата също повлече надолу, някои просто се нуждаят от почасова работа, за да свържат двата края.

Компании, които набират служители за агенции за имоти в Ню Йорк, казват, че новодошлите в бранша могат да изкарват по около 50 хил. долара годишно, а стартирането е трудно и може да изминат седмици, преди да бъде финализирана първата сделка.

„Някой, който сега влиза в бизнеса, трябва да има спестявания за поне шест месеца напред, а може би е по-добре и повече“, казва Стивън Лав, който отговаря за назначенията в Ardor New York Real Estate.

За някои фактор е лесният достъп до професията. Брокерите, които посредничат при продажби в Щатите, на практика са независими страни, които използват ресурсите и офертите на агенцията в замяна на малка част от комисионата.

Много брокери започват с наеми, където комисионите са по-малки, но обемът е висок. Повечето новодошли обаче трябва да дават най-малко по 50% от приходите си на брокерската компания, като най-добрите могат и да преговарят за по-изгодни условия. Много компании имат условия новите агенти по продажбите да споделят първите си 10 сделки с по-опитен колега.

Също така още преди да започнат да сключват сделки, новите брокери обикновено трябва да извадят по над 500 долара за визитни картички, годишна такса за членство в търговската асоциация Real Estate Board of New York и цифров фотоапарат.

По-опитните в сектора обаче повтарят познат рефрен – дори по времето на бума 8 от всеки 10 нови брокери се отказват до една година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още