IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват инвестиционна ниша на пазарите на имоти в Европа

Покачването на доходността и понижението на цените на имотите означава, че пазарите се движат към своята „справедлива стойност“

15:22 | 18.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват инвестиционна ниша на пазарите на имоти в Европа

Консултантската компания за имоти DTZ очаква завръщане на инвеститорите в имоти, разполагащи с достатъчно капитал, на пазарите в Европа през втората половина на 2009 г.

Това ще доведе до известно възстановяване на инвестиционния обем на континента, казват от компанията. Покачването на доходността и понижението на цените на имотите през последните месеци означава, че пазарите се движат към своята „справедлива стойност“, което ще предостави ниша от възможности за онези инвеститори, които разполагат с капитал и могат да се възползват от ситуацията.

Възможността за придобиване на активи на цени, близки до дъното на цикъла, ще бъде ограничена от наличността на имоти за продажба и от недостига на ликвидност. В този смисъл инвеститорите, които са в състояние да влязат на пазара, ще имат по-малка конкуренция или ще могат селективно да придобиват активи, които не са обявени на пазара. Те ще продължават да търсят главно висококачествени активи с дългосрочни и стабилни договори за наеми.

От DTZ смятат, че си струва инвеститорите да поемат риска да купят на нива, близки до дъното, вместо да чакат още „ограничени спадове в цените в краткосрочен план“, предвид факта, че конкуренцията ще бъде по-голяма при обратния ход на възстановяване на цените.

2009 ще бъде годината, когато европейската икономика ще усети изцяло тежестта на проблемите на финансовите пазари, които започнаха през август 2007 г., казват от компанията. Всички по-големи икономики на континента са вече в рецесия или са на ръба й, като се очаква тя да се задълбочи през първата половина на годината.

Икономиките с най-големи експозиции към балона на пазарите на жилищни и бизнес имоти като Испания, Ирландия и Великобритания вероятно са изложени на най-голям риск от твърдо кацане. Страни като Гърция и Португалия също са уязвими към растящи бюджетни дефицити и загуба на конкурентоспособност в рамките на еврозоната, се казва в анализ на DTZ.

Остра корекция е неизбежна и за икономиките от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), които са с най-големи външни дългове, докато ръстът на икономиката в ЦИЕ, като цяло, неизбежно ще бъде засегнат от забавения износ към страните от еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още