IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Общината притежава 2% от жилищата в София

Основната част (82,12 на сто) от притежаваните от общината жилища са в жилищни блокове, с преобладаващо частни жилища в тях

15:57 | 17.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Общината притежава 2% от жилищата в София

Столичната община притежава 9 839 жилища към края на 2008 г., което е 1,88 на сто от всички жилища в София, се посочва в отчет на кмета на града за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление през миналата година, внесен за разглеждане в Столичния общински съвет.

През миналата година общината е придобила 80 100 кв. м части от поземлени имоти чрез отчуждаване, други 24 229 кв. м са станали публична общинска собственост, след като върху тях е била изградена техническа инфраструктура от трети лица безвъзмездно.

Чрез сключени договори за дарение общината е придобила 38 173 кв. м реални части от поземлени имоти, отредени за улици.

За цялата 2008 г. са придобити 7,5 км водопроводна мрежа и 4,8 км канална мрежа въз основата на договори за безвъзмездна поръчка за изграждането на елементи от инженерната инфраструктура.

Създаденият от общината публичен регистър на сделките с общинска собственост е причината в закона за общинската собственост да се предвиди изрична разпоредба, която задължава общините да създадат подобни публични регистри, се посочва в отчета.

Основната част (82,12 на сто) от притежаваните от общината жилища са в жилищни блокове, с преобладаващо частни жилища в тях. Жилищата в къщи до три етажа са 11,66%, а жилищата в общежития – 6,22%. Около една пета от жилищата са в лошо състояние и имат нужда от основен ремонт.

Най-висока е концентрацията на общински жилища в районите „Люлин“ и „Искър“, с най-малко са жилищата в районите „Нови Искър“, „Банкя“, „Средец“, „Изгрев“, „Студентски“, „Лозенец“, „Витоша“ и „Оборище“, а в район „Панчарево“ общината не притежава жилища.

Към настоящия момент броят на картотекираните семейства към Столичната община е 4607. През миналата година по районите са разпределени 201 жилища за задоволяване на жилищните нужди на картотекираните. Общината е придобила чрез сделки и чрез строителство със собствени средства 103 жилища, които са разпределени за настаняване на картотекирани семейства.

Предстои предаването на два общински блока, с които ще бъдат обезщетени собственици. На територията на ж.к. „Люлин“ ще бъдат разкрити социални комплекси от жилища, а освен това се търсят възможности за довършване на незавършеното строителство и за изграждане на социални жилища върху общински имоти.

През миналата година няма гласувани решения на СОС за продажба на жилища, но са продадени 79 жилища по стари решения на съвета от минали години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още