IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Фалшив оптимизъм“ на британския жилищен пазар

Оптимизмът сред продавачите и хроничният недостиг на нови жилища, които излизат на пазара, са причините за повишението на цените през януари, смятат специалисти

18:01 | 16.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
„Фалшив оптимизъм“ на британския жилищен пазар

Офертните цени на жилищата, обявени за продан във Великобритания, са се повишили с 1,2% миналия месец, което според някои може да означава, че пазарът най-накрая е започнал да се възстановява. Дали обаче това е така?

Според сайта за имоти Rightmove фактът се дължи не толкова на дългоочакваното съживяване, но на искра от „фалшив оптимизъм“ сред продавачите и на хроничен недостиг на нови жилища, които се обявяват за продажба, пише Times.

През последните четири седмици на пазара са се появили с 45% по-малко жилища за продажба, в сравнение със същия период на миналата година. Според Rightmove тази липса на конкуренция е накарала продавачите да повишат офертните цени, въпреки прогнозите за още 10% спад в цените на жилищата.

Цените „предлага“ са се повишили от 213 570 паунда до 216 163 паунда през януари, сочат данни на Rightmove, в сравнение със средна продажна цена от 184 333 паунда, по данни на Центъра за икономически и бизнес проучвания. В Лондон офертните цени са се покачили с 0,3% до 387 988 паунда.

Според Rightmove средната цена „предлага“ на жилищата в страната се е понижила с 9,1% за последната година, което е най-големият годишен спад, някога отчетен от компанията. Въпреки това от Rightmove казват, че всъщност сделки се сключват на цени 25% по-ниски от техния връх.

Според Halifax спадът, отчетен през изминалата година, е 17,2%.

По мнението на Майлс Шипсайд, директор на Rightmove, ограниченото предлагане се очаква да се облекчи, тъй като все повече жилища на собственици в затруднено положение се обявяват за продажба на търг. По данни на компанията Eigroup, специализирана в търгове за имоти, броят на жилищата, обявени за продажба чрез търг, се е покачил с 22% през последните 12 месеца. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още