IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Компанията на Норман Фостър съкращава 300 служители

Ходът ще намали служителите на компанията с почти една четвърт и показва как проблемите в сектора на имотите се отразяват на свързани дейности като архитектурата

10:22 | 16.02.09 г.
Компанията на Норман Фостър съкращава 300 служители

Базираната във Великобритания архитектурна компания Foster & Partners съкращава 300 служители и затваря свои офиси, съобщи Property Wire.

Това е тежък удар за компанията, начело на която е сър Норман Фостър, един от най-известните архитекти в световен мащаб, като сред неговите проекти се нареждат известният небостъргач Gherkin (в превод "Корнишона") в Лондон и наскоро откритото летище в Пекин.

Съкращенията обаче не идват толкова изненадващо предвид няколко наскоро отложени и отменени ключови проекта, по които архитектите работят. Сред тях са кула „Русия“ в Москва на стойност 600 млн. паунда, която трябваше да стане най-високата кула в Европа, небостъргач на мястото на Световния търговски център в Ню Йорк, който беше отложен, проектът U2 Tower в Дъблин и друга висока сграда във Виетнам.

Ходът ще намали служителите на компанията с почти една четвърт и показва как финансовите проблеми пред сектора на имотите в цял свят се отразяват на свързани дейности като архитектурата.

„Определен брой от нашите международни клиенти бяха засегнати от текущия икономически климат и в резултат на това някои техни проекти бяха отложени или отменени“, коментира главният изпълнителен директор Мужан Мажиди.

В края на март ще бъдат закрити офиси на компанията в Берлин и Истанбул. С присъствие в над 20 държави и оборот от 142 млн. паунда компанията се считаше в голяма степен добре позиционирана, за да удържи на забавянето.

Foster & Partners се различава от повечето архитектурни бюра с това, че има външни инвеститори. Лондонската инвестиционна фирма 3i Group има миноритарен дял с инвестиция, направена през 2007.

Фостър има проект и у нас за изграждането на ваканционен комплекс на българското Черноморие, който миналата година стана обект на протести от страна на природозащитници.

Той е и сред кандидатите за изработване на проект за вторичен столичен център на бул. “Цариградско шосе“ в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още