IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обсъждат нови правила за оценки на имотите за предприемачите в Европа

Промените засягат главно публичните компании за имоти и по-специално онези, които имат мащабни проекти в процес на изграждане

17:30 | 13.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Обсъждат нови правила за оценки на имотите за предприемачите в Европа

Понижаващите се цени на имотите в Европа допълнително усложняват новите изисквания по отношение на международните счетоводни стандарти за строителните предприемачи, според които те трябва да оценяват инвестициите си в имоти в процес на строеж според тяхната справедлива стойност, а не както досега според направените строителни разходи, съобщава PropertyEU.

“Вече е достатъчно трудно да се оценяват съществуващите имоти при сегашния климат, при който има ограничена активност по сделките”, коментира Дермот Чарлстън, директор Европейски оценки в Jones Lang LaSalle. “Още по-трудно става, когато имотите са в процес на изграждане.”

От Съвета за международни стандарти за оценка на имоти (IVSC) са издали насоки за принципите на оценка, които би трябвало да бъдат използвани според новите изисквания, които се очаква да бъдат приети.

Промените се дължат на решение на Борда за международни счетоводни стандарти (IASB) да приведе инвестиционните имоти в процес на изграждане към стандарта “IAS 40 Инвестиционни имоти”, считано от началото на годината, пише изданието.

По думите на Чарлстън публичните компании за имоти във Великобритания от дълго време използват метода за оценка на базата на справедливата стойност на имотите, но компаниите в Европа обикновено оценяват имотите си на базата на направените разходи. Според него промените засягат главно публичните компании за имоти и по-специално онези, които имат мащабни проекти в процес на изграждане.

Той е казал, че континентална Европа върви вероятно шест до девет месеца назад от Великобритания по отношение на ценовата корекция на пазара на имоти. На Острова цените се очаква да се понижат с 50% от своя връх, докато в Европа спадът не би трябвало да е толкова голям, тъй като тя тръгва от по-ниска база.

Той смята, че промените ще затруднят някои от публичните компании за имоти на континента. Повечето компании в момента извършват оценки на шест месеца и следващите от тях трябва да бъдат направени през юни. “Това е неподходящ момент за промяна на базата за отчитане по този начин поради скорошните понижения на пазара и настоящата несигурност”, казва той.

По думите му един от пропуските на новите разпоредби, които предстои да бъдат приети, е “проблемът с надеждността”. Въпреки че окончателният текст на изискванията все още не е приет, той ще допуска компаниите да правят оценки на базата на разходите, ако успеят да убедят своите счетоводители, че справедливата стойност не може да бъде определена по надежден начин, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още