IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как да проучим подходящия наемател?

Няколко съвета за това каква информация трябва да проверим, преди да се спрем на подходящия наемател за имота си

12:29 | 13.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Как да проучим подходящия наемател?

Днес престъпленията, свързани с имоти, се увеличават все повече и собствениците на имоти трябва да имат пълно доверие на човека, на когото предават ключовете от дома си, пише в своя блог експертът в областта на имоти Линда Роландис.

През последните години измамите от страна на наемателите, като нанесени щети на жилището, неплатени месечни наеми и сметки, неверни лични данни и др., се увеличиха извънредно много, пише тя.

Проучването на наемателя е съществен фактор, за да се чувстваме сигурни и в безопасност, когато отдаваме имота си под наем.

Роландис дава няколко съвета за това какво да имаме предвид, когато срещнем нов наемател.

1. Наемателят трябва да предостави пълните си лични данни. Личната идентификация е първата стъпка от проучването, която включва имена, адрес по лична карта, личен идентификационен номер (ЕГН), попълнени във формата при кандидатстване за наем (когато това става чрез агенция). Тези данни трябва да бъдат внимателно проверени. Данните могат да бъдат сверени с информацията в акта за раждане, шофьорската книжка и/или паспорта на потенциалния наемател.

2. В някои страни процедурите предполагат клиентът да попълни бланка за кандидатстване, в която да отбележи своето, име, настоящ и предишни адреси, телефони, месторабота, информация за работната си заплата и банковата си сметка. Също така бланката трябва да съдържа информация, свързана с платежоспособността на наемателя на базата на информация за неговата заплата и получени кредити. Наред с това някои наематели изискват координатите на двама допълнителни души, които да бъдат потърсени за сравнение на информацията за кандидат-наемателя.

3. Следващата стъпка предвижда да се проучи криминалната история на наемателя. Такова проучване би било сигнал за собственика за редица потенциални усложнения, които биха могли да възникнат.

4. Съществен фактор от проучването на наемателя е свързан с неговата кредитна история. Тя показва последните плащания, които той е извършил, както и евентуални фалити, и е съпътствана с информация за неговото местожителство. Тази информация играе важна роля при избора на наемател, смята Роландис.

Цялата тази информация може да бъде проверена от брокера или от специални агенции, които работят в някои страни. Редица собственици не обръщат внимание на всички тези фактори от такова проучване, поради разходите свързани с него. В някои държави тези разходи се покриват от самите наематели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 29.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още