IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват пазарът на имоти в Централен Лондон да се възстанови през 2010

След втората половина на годината спекулативни играчи ще влязат на пазара в Лондон, за да могат да се възползват от свръхкорекцията на цените, смятат консултанти

11:44 | 13.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват пазарът на имоти в Централен Лондон да се възстанови през 2010

Пазарът на офис площи в Централен Лондон ще достигне рекордно ниво на незаетост от 12,1% до края на 2009 г., преди да поеме отново нагоре следващата година, смятат от консултантската компания Knight Frank.

Наличността на площи за отдаване под наем в Централен Лондон се очаква да достигне своя връх тази година с 27 млн. кв. фута (2,5 млн. кв. м), преди да се понижи с 36% от началото на 2010 г. до края на 2012 г.

Усвояването ще се понижи до 7 млн. кв. фута тази година и през следващата ще започне да се покачва средно с 27% на година между 2010 и 2012 г.

Тази година наемите се очаква да се понижат още и през 2011 г. ще възвърнат отново своя възходящ тренд. Въпреки това догодина се очаква да започне ранно възстановяване, когато наличните площи за отдаване ще започнат да се понижават поради по-малко завършени проекти и подобряваща се икономика, смятат от компанията.

Според нея офис пазарът в Централен Лондон демонстрира относителна стойност спрямо други европейски пазари поради бързата ценова корекция във Великобритания и флуктуацията във валутните курсове. Това положение се очаква да привлече интереса на частни инвеститори, въпреки че броят на големите по обем сделки ще остане ограничен още известно време.

От Knight Frank очакват, че след втората половина на тази година спекулативни играчи ще влязат на пазара, за да могат да изпреварят икономическото възстановяване и да се възползват от свръхкорекцията на цените. В средносрочен план пазарът на имоти може да бъде положително повлиян и от играчи, които се стремят да хеджират инвестициите си срещу по-високата инфлация.

По мнението на Йън Марис, партньор Жилищни проекти в Лондон в Knight Frank, цените на свръхлуксозните жилища в британската столица се очаква да започнат да се повишават от 2010 г. нататък, поради повишено търсене на фонда на по-ниско предлагане.

„Пазарът на свръхлуксозните жилищни имоти стана свидетел на по-слабо търсене през последните шест месеца, въпреки това с цени, които сега са под пиковите нива, заедно със спада на стерлинга търсенето се очаква да се покачи към края на 2009 г. Ние очакваме връщане на ръста през 2010 г., тъй като нивото на ниското предлагане ще стане критично”, казва Марис.

Наскоро в. Таймс писа, че броят на имотите за продажба в Лондон на стойност над 10 млн. паунда е намалял с една трета, тъй като все повече собственици се отказват да ги продават поради трудните пазарни условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 02.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още