IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Софиянци останаха нечути при изменянето на общия устройствен план на града

Според гражданските организации планът се разминава съществено с намерението приоритет пред инвеститорския интерес да има градоустройственото виждане

17:24 | 12.02.09 г.
Софиянци останаха нечути при изменянето на общия устройствен план на града

Въпреки безпрецедентната възможност, която се даде на гражданите да участват при координацията и контрола при изменението на Общия устройствен план на Столична община (ИОУП), тяхната роля е била по-скоро формална и неефективна, заявиха днес представители на гражданските организации.

За гражданската позиция в работната група, на която е била възложена задачата по контрола при изменението на плана, са били отговорни представители на Общността на софийските граждански сдружения – инициатива „Граждани за зелена София“.

Като причини да се стигне до тази неефективност от организациите изтъкват липсата на ясен регламент за тяхното участие и ясен принцип, по който да се вземат решения. Представителите на гражданската позиция поясниха, че част от внесените от тях писмени предложения и препоръка са останали неразгледани или без отговор.

Друга част пък от приетите предложения, издигнати от представителите на гражданската позиция, не са фигурирали в крайния вариант на проекта, обясняват от сдруженията.

От изразената гражданска позиция няма следа също и поради това, че не са се водели протоколи на заседанията. Групата е трябвало да започне работа с транспортно-комуникационната система, а обсъждането й е започнало едва когато изменението на плана вече е било внесено за разглеждане в комисиите на възложителя - Столичен Общински Съвети (СОС) и е било публикувано в интернет.

„В сравнение с периода, през който такова участие не се предвиждаше, това е напредък. Проблемът идва от това, че са дадени права, а на практика са сведени до минимум или отнети възможностите гражданите да реализират тези права“, казва Боряна Шивачева от гражданско сдружение „Бели Брези“.

Според гражданските организации планът се разминава съществено с намерението приоритет пред инвеститорския интерес да има градоустройственото виждане. По думите им на места има разминаване между графичната част и текста към нея, а на някои дори директно се заявява, че планът се съобразява с конкретни инвеститорски намерения.

Техни предложения от общ характер, който не са получили отглас, са това авторите на екологичната оценка към плана да я представят пред работната група:

„Екологичната оценка е част от плана, а към момента такава не е изготвена,“ казва Николай Веселинов, представител на Общността.

Сред останалите предложения са планът да бъде съобразен със зоните от „Натура 2000“, централната градска част да се разглежда отделно, да бъде изработена и обсъдена схема на небостъргачите и да се разгледат предложенията за основните системи от ИОУП. Тези системи са транспортно-комуникационна, включително изясняване на метросхемата, зелена система, система обитаване и други. Много от искания на сдруженията са срещнали разбиране от страна на от главния архитект на София Петър Диков, допълни Веселинов.

Друго настояване на организациите е да не се нанасят смесени многофункционални зони във вече изградена среда, защото този вид класификация позволява неограничена височина на застрояването. Във връзка с транспортно-комуникационната система гражданските застъпници са дали предложение за изработвяне и прилагане на цялостен, подробен и научно обоснова, окончателен вариант на основна транспортно-комуникационна система на града.

От общността обаче поясниха, че има възможност, дори и тя да е малка, техните предложения да бъдат разгледани и включени в окончателния вариант на плана, преди той да бъде внесен за обсъждане в комисии в СОС.

Общият устройствен план влезе в сила през 2007 г., но са се наложили някои изменения. В момента промените по него са в заключителен етап, поясни Шивачева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още