IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С цифрова кадастрална карта са покрити 15% от територията на страната

Предвижда се София да бъде изцяло кадастрално обхваната до края на 2010 г., а срокът за цялата страна е 2015 г.

16:14 | 12.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
С цифрова кадастрална карта са покрити 15% от територията на страната

Досега с цифрова кадастрална карта са покрити 15% от територията на страната. Предвижда се София да бъде изцяло кадастрално обхваната до края на 2010 г., а срокът за цялата страна е 2015 г. Това съобщиха днес от Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Агенцията е обявила обществена поръчка за създаване на ортофотокарта и специализирани данни за територията на черноморското крайбрежие по Закона за устройство на черноморското крайбрежие. На 26 февруари е крайният срок за отваряне на тръжните документите. Над 20 фирми са купили документи.

Картите ще са готови до края на 2010 г., и в тях ще се нанесат специализирани данни, сред които за зоните по НАТУРА 2000, за ограничителните зони за строителство по Закона за устройството на територията и археологически паметници.

Ръководството на агенцията представи възможностите на информационната система „Кадастър и имотен регистър“. Проектът стартира през ноември 2001 и приключва в началото на март 2009 г. Основните дейности по него са свързани с институционалното изграждане на Агенция по геодезия, картография и кадастър и Агенция по вписванията, създаване на национална интегрирана информационна система за кадастър и имотен регистър, създаване на цифрови кадастрални карти и създаване на цифров имотен регистър.

Информационната система за кадастър и имотен регистър стартира на 26 януари 2009 г. едновременно във всички 28 регионални служби на кадастъра и 113 служби на имотния регистър, които са виртуално свързани помежду си и обменят информация с реални данни и в реално време.

Системата предоставя възможност за търсене на информация за поземлени имоти, сгради и самостоятелни обекти в тях, данни за собствеността, собствениците и вещните права и ограничения върху тях на територията на цялата страна, спестява време и средства и намалява изключително възможностите за имотни измами.

Достъпът до данни и услуги на кадастъра и имотния регистър се осигурява чрез интернет портал www.icadastre.bg с реални данни и в реално време. Услугите, които се предоставят са както платени, така и безплатни в зависимост от вида им. Системата налага уеднаквяване на прилаганите процедури във всички регионални служби на Агенция по геодезия, картография и кадастър и Агенция по вписванията на национално ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още