IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Собственици на луксозни имоти в Лондон се отказват от продажба заради криза

Броят на жилищата на стойност от и над 10 млн. паунда е спаднал с 34% през последните 12 месеца

16:00 | 11.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Собственици на луксозни имоти в Лондон се отказват от продажба заради криза

Броят на свръхлуксозните имоти за продажба в Лондон на стойност над 10 млн. паунда е намалял с една трета, тъй като все повече собственици се отказват да ги продават при тези трудни пазарни условия, пише в. Таймс.

Продажбите на тези имоти са се забавили значително след спада в цените на жилищата и след като бонусите от банковия сектор, насочени към инвестиции в имоти, на практика „са се изпарили“, пише изданието, цитирайки данни на брокерски компании.

По информация на Knight Frank броят на жилищата на стойност от и над 10 млн. паунда е спаднал с 34% през последните 12 месеца.

От Savills казват, че сделките с тези имоти, на които обикновено се гледа като на по-устойчиви на пазарни сътресения, са отчели драматичен спад, като от компанията очакват крах на жилищния пазар в престижни райони като Мейфеър и Найтсбридж поради липсата на бонуси за банкерите в Ситито, които се насочват към покупките на такива жилища.

„За известен период изглеждаше сякаш суперлуксозният сектор може би има имунитет към кредитната криза“, коментира Лиъм Бейли, директор Проучвания в Knight Frank. „Сега е ясно, че той няма имунитет. Цените достигнаха своя връх през август 2008 г. и сега рязко се понижиха.“

По данни на Savills делът, който е бил инвестиран на пазара на имоти от бонусите в банковия сектор през 2008 г., е бил на стойност 600 млн. паунда, което е 17% от общата сума на бонусите от 3,5 млрд. паунда.

Според компанията тази година делът може малко да се покачи до 800 млн. паунда от 2,7-те млрд. паунда, които се очаква да бъдат изплатени като бонуси. Въпреки това тази сума е значително под 3,19-те млрд. паунда, които служителите от Ситито са инвестирали в имоти през 2007 г. Това е било почти 40% от 8,5-те млрд. паунда, които са получили под формата на бонуси.

Въпреки спада на пазара на луксозни имоти в Лондон обаче продавачите все още не са склонни да адаптират офертите си към новите условия, пише изданието.

Офертните цени за луксозните имоти в централен Лондон са се покачили за трети пореден месец през януари, когато са отбелязали ръст от 1,2%, добавяйки средно 16 106 паунда към цената „предлага“ на жилище. За сравнение средната офертна цена на пазара на жилищата в страната, като цяло, се е понижила със 7,3% миналия месец, сочат данни на Rightmove.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 11.02.09 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още