IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С над 10% е намаляла строителната продукция през декември

Изменението е спрямо ноември. На годишна база има спад от 4,3 на сто

11:46 | 10.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
С над 10% е намаляла строителната продукция през декември

Строителната продукция у нас през декември 2008 г. се е понижила с 10,4% спрямо предходния месец, показват данни на националната статистика.

През декември продукцията от сградно строителство е с два пъти по-голям дял от този на гражданското/инженерното строителство и формира 67,2% от общото строително производство.

Спрямо ноември намалението в гражданското строителство е 8,9%, докато в сградното строителство е по-голямо (11,1%), което не е характерно за този месец на годината, когато климатичните условия са неблагоприятни за дейности по строителство на съоръжения на открито.

Общата строителна продукция през декември 2008 г. намалява с 4,3% в сравнение със същия месец на предходната година и е резултат от спада със 7,5% на сградното строителство.

Гражданското строителство бележи увеличение с 3% спрямо декември 2007 г., но поради по-малкия си относителен дял не влияе съществено върху общия индекс. Това увеличение в съчетание с по-малкия спад спрямо ноември 2008 г. на гражданското (2,2 процентни пункта) в сравнение със сградното строителство е индикация, че строителните предприемачи изпитват затруднения с обезпечаването на строителството на сгради и насочват усилията си към довършване на строителни съоръжения, които в повечето случаи са с гарантирани плащания от държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още