IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Публичните тръстове за имоти се нуждаят от ревизия в стратегията си

Много компании по света са предприели редица мерки за справяне със затрудненото положение като емисии на акции, издаване на права или на конвертируеми облигации

11:27 | 09.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Публичните тръстове за имоти се нуждаят от ревизия в стратегията си

Световните публични инвестиционни тръстове за имоти (REITs – real estate investment trusts, подобни на българските АДСИЦ) се нуждаят от ревизия в стратегията си, за да намалят нивото си на задлъжнялост и да спазят споразуменията си с банките, сочи анализ на Global Property Research.

В момента много от компаниите обмислят различни варианти за справяне със затрудненото положение като емисии на акции, издаване на права или на конвертируеми облигации. Други, като British Land Land Securities и френската Klepierre, са предприели кампании по продажба на активи, за да намалят дълговете си. Друг начин за оцеляване е спиране или намаляване на дивидентите, изплащани в брой – практика, която е станала доста разпространена през последните месеци, сочи анализът.

В момента британското правителство обмисля дали да позволи на тръстовете в страната да изплащат дивиденти под формата на акции, което ще им позволи да запазят паричните си резерви.

В САЩ, където наскоро тази практика бе въведена, се очаква REIT-овете да изплатят по-голямата част от дивидентите за 2009 г. под формата на акции. С настъпването на падежа на дълговете за много от тях и със замразяването на банковото финансиране за пазара на бизнес имоти този модел може да стане значително по-популярен през 2009 г. На тръстовете в САЩ им бе позволено да изплащат до 90% от дивидентите под формата на акции, което ще им помогне да спестят милиарди долари, се казва в анализа.

REIT-овете по света са отчели слабо представяне в началото на годината, като повечето от тях са регистрирали негативна доходност.

Глобалният индекс за тяхната доходност GPR 250 е изгубил 11,7% от стойността си през януари. Тръстовете на всички континенти са отчели отрицателни резултати. Спадът в доходността на компаниите в Африка е 2,6%, докато в Северна и Южна Америка той е 16,6%.

В Европа най-силни резултати са отчели тръстовете в Австрия, където доходността се е повишила средно с 24,7%, докато в Гърция показателите за някои компании са отчели спад от над 40%.

Пет пазара в Европа, сред които Австрия, Италия и Турция, са отчели положителни резултати през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още