IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Оракулът“ Джон Талбот: Жилищната криза в САЩ едва сега започна

Според бившия инвестиционен банкер цените на американските имоти ще продължат движението си надолу още четири до пет години

17:56 | 05.02.09 г.
„Оракулът“ Джон Талбот: Жилищната криза в САЩ едва сега започна

Представете си, че притежавате къща за 1 млн. долара в Санта Барбара, Калифорния. Навремето сделката е изглеждала идеална, когато през 2005 г. сте купили имота с ипотека с променлива лихва. Гледката и днес е все така прекрасна с тези бели плажове и яхти в пристанището. 

Тогава една сутрин се събуждате с притеснението, че месечните вноски скоро ще се удвоят. Отивате да си купите вестник и пътьом виждате пет табели „Продава се“ на къщи на улицата. Една от тях, същата като вашата, скоро е намерила нов собственик срещу само 500 хил. долара.

Ще изплатите ли на банката 1 млн. долара плюс лихвите за този имот? Джон Р. Талбот, бивш инвестиционен банкер в Goldman Sachs, задава този хипотетичен въпрос в последната си книга с финансови пророчества „Зараза“ (Contagion), цитиран от Bloomberg.

Неговият отговор е „Не мисля. Ако съм прав, тогава този жилищен спад едва сега започна.”

Талбот е "оракул" с история – в предишните си книги той предсказва краха на жилищния пазар, както и бума при акциите на технологичните компании по-рано. Негов приятел го представя като "Джони Нострадамус".

Това, което го различава от други "пророци", е твърдото му упование в простата аритметика. За да покаже как цените на жилищата в САЩ излизат извън строя, Талбот изрежда цифри - заплати, наеми и заместващи стойности (цената за покупка на имот и цената за построяване на имот). „До 2006 г. жилищата в Калифорния се продават на цена от три до пет пъти над стойността на строителството“, пише той.

Още пет години

Последните предсказания на Талбот са доста отрезвяващи. Щатите са едва по средата на общия потенциален спад на цените на жилищата, смята той. Прогнозата му е цените на имотите да продължат да се понижават още четири до пет години.

„Банкерите може и да се опитват да обвиняват за кризата бедните американци с лоши кредитни истории, но това не е истинската причина за жилищната криза“, казва той. „Най-голямото повишаване на цените на жилища и жилищата, които подлежат най-много на корекции на цените, са в най-скъпите градове и в най-лъскавите квартали на Америка“.

В края на 2008 г. в САЩ е регистриран рекордният брой от 19 млн. празни жилища, а нивото на собственост пада до осемгодишно дъно, защото банките отнемат имоти по-бързо, отколкото могат да ги продадат, стана ясно от официални данни тази седмица. Почти всеки шести собственик на жилище в страната с ипотека дължи повече от стойността на имота, изчислиха от сайта за имоти Zillow.com.

До края на кризата собствениците на имоти ще са загубили 10 трлн. долара, а инвеститорите и банките по света - близо 2 трлн., прогнозира Талбот.

Обратно към 1997 г.

Така че колко ще трябва да падне цената на къщата в Санта Барбара? Като се позовава на исторически данни и тенденции, Талбот стига до извода, че цените на имотите трябва да се върнат на средните нива от 1997 г., коригирани спрямо инфлацията. Защо 1997? Графика, която обхваща 120 години, сочи, че цените на имотите в САЩ в реално изражение са останали относително непроменени за около 100 години, след което са започнали да растат през 1981 г. и са скочили рязко от 1997 г. до 2006 г.

Връщането до нивата от 1997 г. „би ни извадило от лудите дни от 1997 г. до 2006 г., през които банките отпускаха големи кредити при слаб надзор и агресивна политика“, смята Талбот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още