IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвеститор в търговски центрове у нас с по-ниски очаквания за приходи

ECDC има участие в проекти в Пловдив, Русе, Бургас и Сливен

15:45 | 04.02.09 г.
Инвеститор в търговски центрове у нас с по-ниски очаквания за приходи

Инвестиционният фонд European Convergence Development Company (ECDC) обяви в регулаторно съобщение до борсата в Лондон, че след независима оценка на пет от седемте инвестиционни проекта в портфолиото му, както и след преразглеждане от страна на директорите на стойността на останалите две инвестиции, бордът е ревизирал приблизителната нетна стойност на активите (NAV) на акция на компанията. 

Така към 31 декември 2008 г. приблизителната нетна стойност на активите е 0,85 евро на акция, което е спад от 0,29 евро (25,4%) спрямо предишната оценка към 30 юни 2008 г.

Новата нетна стойност на активите е изчислена на базата на нови независими оценки, изготвени от британската компания SHM Smith Hodgkinson на проектите, чието строителство вече е започнало, като сред тях са три в България - Galleria Plovdiv, Mega Mall Rousse и Bourgas Retail Park.

Независимият оценител е намалил очакваните приходи от наеми от Galleria Plovdiv, както и очакваната стойност на излизане от инвестицията при продажба и е отложил очакваната дата на излизане от инвестицията от февруари 2010 г. на март 2011 г. Очакваните приходи от проекта Galleria Plovdiv се понижават до 115,9 млн. евро към 31 декември 2008 г. от 129,1 млн. евро към 30 юни 2008 г. Прогнозната вътрешна норма на възвръщаемост (IRR) намалява от 45% на 23%.

При Mega Mall Rousse очакваните приходи се намаляват на 43,2 млн. евро от 51,9 млн., а нормата на възвръщаемост пада от 59% на 26%.

За Bourgas Retail Park не е налична по-ранна оценка, спрямо която да се направи сравнение, като очакваните приходи към 31 декември възлизат на 45,6 млн. евро, а вътрешната норма на възвръщаемост – на 3%.

Компанията има и проект за изграждане на търговски и развлекателен център в Сливен - Trade Centre Sliven, чието строителство още не е започнало и поради това не е изготвена независима оценка. От борда на директорите считат за благоразумно да намалят стойността на земята за проекта с 50%, се посочва в съобщението.

Компанията има и три проекта в Румъния, като очакванията за постъпленията от тях също се занижават.

Всички данни в оценките са изчислени на базата на редица предположения за бъдещи събития, които е възможно да не се окажат правилни, уточняват от компанията.

В Румъния и България, както и по цял свят, перспективата пред икономическата среда и местните кредитни пазари остава несигурна, се посочва в съобщението. Предвид значението на дълговото финансиране за оценката на активите на ECDC е възможно евентуални промени в дълговия пазар в идните месеци да окажат съществено влияние върху оценките на компанията.

Компанията е отложила очакваните дати за излизане от всичките си инвестиции с поне по една година и продължава да търси купувачи за активите си, става ясно още от съобщението.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още