IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Слаби перспективи пред всички сегменти на пазара на имоти в Румъния

Към момента жилищният пазар в страната не се контролира от продавачи или купувачи, а от банките, които рязко ограничават кредитирането

10:52 | 04.02.09 г.
Слаби перспективи пред всички сегменти на пазара на имоти в Румъния

Има вероятност цените на недвижимите имоти в Румъния да паднат с до 60% в някои райони през 2009 г. заради неуспеха на инвеститорите да си осигурят финансиране. Според анализатори, цитирани от Propety Wire, всички сегменти от пазара на имоти в страната вероятно ще пострадат, а тези продавачи, които успеят да намерят купувачи, вероятно няма да са на печалба или дори ще реализират загуба.

Дори луксозните имоти, които досега задържаха стойността си, може да регистрират спад на цените от между 10 и 30%.

„Продавачите са на пазара, но все повече от тях са притиснати от кредити, докато купувачите не предлагат толкова много пари, колкото преди“, казва Йонут Чиокан, старши консултант от агенцията за имоти DTZ Echinox. Той прогнозира спад на цените до 60% в някои райони. Имот, който досега се е продавал за 4 хил. евро за квадратен метър, вече ще се продаде за 3 хил., добавя той.

Прогнозира се понижение дори на цените в Букурещ, който по принцип е много популярен сред инвеститорите. Въпреки това обаче от консултантската компания EuroMetropola очакват да има възможности в южната част на града.

Валерия Корояну, координатор на жилищното подразделение на EuroMetropola, казва, че градските проекти за развитие като търговски центрове и плановете за летище ще поддържат интереса.

Възстановяването обаче зависи от глобалното икономическо развитие и към момента жилищният пазар не се контролира от продавачи или купувачи, а от банките, които рязко ограничават кредитирането.

Тя допълва, че спекулативните сделки са вече почти изцяло спомен от миналото, а цената на земята е започнала да пада от пика си през юли 2008 г., като се е понижила с между 35% и 45% през последното тримесечие на миналата година в някои райони.

Малко вероятно е секторът на бизнес имотите да постигне по-добри резултати, коментира изданието. Миналия месец австрийският фонд Immoeast, един от най-големите инвеститори на пазара на имоти в Румъния, отмени или отложи 54 проекта в страната на обща пазарна стойност от 2,4 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още