IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прогнозират до 12% спад на цените на имотите в Хърватска тази година

Имотите в Загреб са паднали с 0,5% през януари спрямо предходния месец, докато тези по крайбрежието остават без изменение

18:16 | 02.02.09 г.
Прогнозират до 12% спад на цените на имотите в Хърватска тази година

Хърватски експерти от сектора на имотите очакват цените в страната да се понижат през първото тримесечие на 2009 г. Ако спадът продължи и след неговия край, е възможно понижението да достигне 10-12% до края на годината, според сайта за имоти CentarNekretnina.net.

Данни от сайта сочат, че цените на имотите в столицата Загреб са паднали с 0,5% през януари спрямо предходния месец.

Цените по адриатическото крайбрежие са останали без изменение спрямо декември, като на годишна база се регистрира ръст от 4,9%.

Като цяло цените в страната са нараснали с 1,6% през януари спрямо същия месец година по-рано.

Според проучване на 150 хил. цени на имоти в Хърватска средната цена за апартамент през януари е 1994 евро за квадратен метър в Загреб и 2281 евро/кв. м по адриатическото крайбрежие.

Средната цена за къща по крайбрежието е 1577 евро/кв. м, което е с 0,7% по-малко в сравнение с декември 2008 г.

Според експертите сред причините за спада на цените тази година ще бъдат по-високите лихви, по-малкият брой банкови заеми за имоти и по-строгите условия за кредитиране, пише Croatian Times.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още