IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мюнхен с най-добри перспективи за инвестиции в имоти в Европа за 2009

Дъблин предлага най-лошите перспективи, както и Мадрид и Барселона

13:21 | 02.02.09 г.
Мюнхен с най-добри перспективи за инвестиции в имоти в Европа за 2009

Шестте топ инвестиционни пазара на имоти за 2009 г. в Европа са Мюнхен, Хамбург, Истанбул, Цюрих, Лондон и Москва (в този ред), става ясно от тазгодишното проучване на PricewaterhouseCoopers LLP и Urban Land Institute за перспективите пред пазарите на имоти в Европа тази година сред над 500 професионалисти от сектора на имотите.

Германските пазари като цяло са относително по-силни в сравнение с повечето други градове в Европа. Истанбул и Москва все още имат недостиг на висококачествени продукти в много сектори и имат по-добър потенциал за ръст от всички други градове. Лондон регистрира бърза корекция и по-късно през годината се очаква да предложи инвестиционни възможности. Цюрих е относително стабилен пазар и перспективите пред пазара там не са паднали толкова много, колкото на други пазари.

Хелзинки и Париж са заедно на седмо място, а деветата позиция си поделят Берлин и Франкфурт. София не е включена в проучването.

Дъблин предлага най-лошите перспективи за инвестиции в имоти в Европа, като се нарежда на последно място сред общо 27 пазара, като преди него са Барселона (на 25-то място) и Мадрид (26-ти).

Дъблин се нарежда и на предпоследно място, що се отнася до риск на пазара, като Москва е най-рисковият пазар.

Що се отнася до перспективите пред развитието на имоти, на първо място е Истанбул, следван от Цюрих, Мюнхен и Москва.

Секторът на търговските площи се очертава като водещият, следван от хотели, площи от смесен тип, апартаменти под наем, офиси, индустриални/дистрибуционни и жилищни за продажба, в този ред. Разликите между първите шест типа са много малки и нито един от тях всъщност не изпъква категорично, се посочва в проучването.

По подсектори, офисите в централните градски райони очевидно са предпочитани пред тези в предградията.

Перспективата пред развитието на имоти е доста мрачна. Хотелите, площите от смесен тип и офисите в централните градски части се оценяват като предлагащи най-добрите възможности, но в най-добрия случай оценката е „задоволителна“.

Доходността от първокачествени имоти ще понесе бурята по-добре от имотите с по-ниско качество, чиито цени се очаква да понесат тежки поражения.

Като цяло очакванията са 2009 г. да бъде тежка година за индустрията. Обемът на транзакциите ще се възстановява бавно, очаква се значителен обем имоти в затруднено положение да излязат на пазара.

Основни източници на финансиране ще бъдат частни фондове и консервативни институции като държавни фондове, застрахователни компании и пенсионни фондове. Всички те обаче изчакват цените на имотите да се стабилизират, преди да „развържат кесиите“.

В Азия Токио е с най-добри перспективи за инвестиции в имоти тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още