IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Януари донесе нов спад на цените на луксозните жилища в Лондон

Средната цена на имотите с цена над 1 млн. паунда в най-скъпите квартали се е понижила с 3,7% спрямо предходния месец

11:26 | 02.02.09 г.
Януари донесе нов спад на цените на луксозните жилища в Лондон

Цените на луксозните жилища в Лондон отбелязаха през януари втория си най-голям месечен спад от 1976 г. насам заради трудностите при осигуряване на ипотечно кредитиране.

Средната цена на имотите с цена над 1 млн. паунда (1,4 млн. долара ) в най-скъпите квартали на британската столица се е понижила с 3,7% спрямо предходния месец, сочат данни на Knight Frank. Най-големият спад в проучването, което компанията изготвя от 1976 г., е регистриран през октомври миналата година - 3,9%.

Цената за луксозно жилище в Лондон пада вече 10 поредни месеца.

За последните 12 месеца цените са изгубили 21% от стойността си, което е най-голямото годишно понижение, регистрирано от компанията.

Компаниите за финансови услуги в Лондон може да съкратят 60 хил. работни места до края на 2010 г., според компанията за проучвания Oxford Economics. В резултат на това пазарът на луксозни имоти няма да тръгне нагоре скоро, посочват от Knight Frank. Прогнозата на компанията сега е за спад на цените от 35% спрямо върха, при предишна прогноза за 30%.

Спадът на цените увеличава интереса към покупки. Поевтиняването на паунда спрямо долара и еврото пък привлича чуждестранни клиенти. Броят на огледите на имоти в Лондон миналия месец е бил с 65% по-висок спрямо година по-рано, като броят на чуждестранните купувачи, които са потърсили услугите на брокер на имоти в Лондон през януари, се е повишил с 35%.

Най-силен интерес през януари са привлекли районите на Мейфеър, Найтсбридж, Белгрейвия и Челси.

Лондон не е единственият пазар, на който се регистрира поевтиняване на най-скъпите имоти. В морския курорт на Ню Йорк Хемптънс, любима дестинация на финансисти и известни личности, средните цени са паднали с 14% на годишна база до 690 хил. долара през януари, по данни на Miller Samuel и Prudential Douglas Elliman Real Estate.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още