IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Огромен луксозен комплекс ще започне да се строи през пролетта до Царево

Комплексът е насочен главно към руските купувачи, които според компании за имоти не губят интереса си към ваканционните имоти у нас заради кризата

18:19 | 30.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Част от Palazzo Reale. Илюстрация: БГ Строй
Част от Palazzo Reale. Илюстрация: БГ Строй

Строителството на луксозния апартаментен комплекс „Palazzo Reale“ край Царево, което трябваше да започне през януари, ще стартира през пролетта. Това съобщиха от компанията инвеститор и изпълнител БГ Строй ООД по време на кръгла маса в София, свързана с българо-руските икономически отношения.

По думите на Петя Стоянова, мениджър в компанията, причина за отлагането е станало забавяне в получаването на проект за част от комплекса от Испания. Стоянова обясни, че комплексът е предназначен за хора с много високи доходи, като потенциалните им клиенти ще са предимно руснаци.

Очаква се строителството да завърши в началото на 2012 г.

Теренът, на който ще се реализира обектът, е с площ около 7 дка, придобит преди няколко години, а РЗП на комплекса - около 20 хил. кв. м, уточни Стоянова. Запитана дали компанията планира и други проекти, тя отговори положително, но не предостави повече подробност. Не бе уточнена и инвестицията в „Palazzo Reale“.

Според проекта „Palazzo Reale“ като цяло ще бъде построен в ренесансов стил, а вътрешното му обзавеждане, което ще напомня руските дворци, също ще е много луксозно, като купувачите ще могат да избират между различни варианти на обзавеждане в дадения стил. Комплексът се предвижда да разполага с яхтено пристанище, открити и закрити басейни, няколко ресторанта, барове, спа център, бизнес център и др.

Перлата на комплекса е т.нар. „императорски апартамент” който ще бъде разположен на 7 етажа и ще е с разгърната площ от 2213 кв. м, а според инвеститорите е „най-големият 5-звезден апартамент, предлаган за продажба в България и един от най-големите в света”. Той ще разполага с „трапезария под водата в басейн с акули“; частен басейн на закрито в самия басейн с акули; императорска спалня от 300 кв. м; тронна зала; частно казино; частен пиано бар и частен открит басейн и т.н.

Вторият по лукс ВИП апартамент, наречен кралски, ще разполага с частен ресторант и частна кинозала. Останалите апартаменти също са от типа суперлукс.

Инвеститорът се надява да продаде апартаментите, като през периода, когато те не се ползват от собствениците, да се дават на хотелски начала, срещу съответната аренда за собственика. Вече има разговори за покупка на зелено от клиенти от Русия, но все още няма сделки.

БГ Строй е фирма, създадена специално за изпълнението на този проект. Според търговския регистър собственици са Иван Йорданов Киманов и Недялко Ангелов Неделчев, които имат участия в редица други фирми от сектора на недвижимите имоти.

По въпроса дали финансовата криза няма да повлияе на търсенето на ваканционни имоти у нас от страна на руските купувачи от базираната в Пловдив фирма за луксозни имоти „Терра Булгарика” коментираха, че руснаците имат интерес към качествените имоти, „независимо от цената“. Промяната била, че преди акцентът падал върху площта, сега се залага на качеството и наличието на инфраструктура, наличие на климатик, отопление, чиста околна среда и липса на презастрояване.

Що се отнася до цените, Петя Стоянова прогнозира, че очаква понижение във ваканционния сегмент, конкретно в т.нар. апартаментни комплекси, с около 10-15% за имотите, които са от висок клас, но не луксозен. „През 2008 г. средната цена на първа линия не е падала под 1000 евро на кв. м, сега ще има и по 800, до 1000-1200 евро на кв. м“, коментира тя.

По мнението на агенции за продажба на ваканционни имоти руските клиенти нямат особени предпочитания към летните или зимни курорти, важно е качеството и посочените критерии.

Беше изказано становище, че всъщност в Русия страната ни продължава да е позната главно като морска туристическа дестинация, а за руските туристи би представлявала голям интерес и балнеологията поради многото минерални извори, който сектор на туризма при това е целогодишен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още