IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват рекорден брой нови хотели по света през следващите две години

Въпреки че няма знак за презастрояване, този брой е проблематичен поради пониженото търсене на хотелиерски услуги

08:14 | 02.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват рекорден брой нови хотели по света през следващите две години

Рекорден брой хотели се очаква да бъдат отворени по света през 2009 и 2010 г., тъй като в този период ще бъдат завършени проектите, които са успели да си осигурят финансиране още преди то да бъде ограничено, сочи проучване на компанията за изследвания на хотелиерския сектор Lodging Econometrics.

Общо 2 804 хотела с 426 хил. стаи се очаква да бъдат открити през 2009 г., като за 2010 г. техният брой е 2 664 хотела с общо 447 хил. стаи. Този брой е рекорден в сравнение с активността за последното десетилетие, сочи проучването. За сравнение, през първите три тримесечия на 2008 г. по света са били отворени общо 2 116 хотела с 297 хил. стаи. Броят им за четвъртото тримесечие се очаква да достигне 534 хотела и близо 64 хил. стаи.

Въпреки че броят на очакваните за следващите две години хотели бележи цикличен пик, той не трябва да бъде разглеждан като прекомерен или като знак на презастрояване на пазара, смятат от компанията. Този факт е проблематичен единствено в контекста на пониженото търсене на нощувки, което е рядкост за сектора и води до спад в цените на хотелските услуги.

Очакваните рекордни нови хотели са и единият от факторите за спада на обема от новообявени проекти, като другият много съществен фактор е липсата на финансиране. Броят на обявените проекти и тези, които тепърва са започнали да се изграждат, се е понижил общо с 6% през третото тримесечие на миналата година в сравнение с второто, като е намалял до 10 169 хотела с над 1,7 млн. стаи. Това се дължи и отчасти на пика, който новообявените хотели са регистрирали през второто тримесечие на миналата година, когато техният брой е бил 10 781, а броят на стаите – общо 1,8 млн. Всички региони са отбелязали своята връхна точка с изключение на Канада, Карибите, Мексико, Централна и Южна Америка, които са достигнали своя връх в новообявените хотели през предходното тримесечие, сочи проучването.

Кредитирането за сектора, като цяло, не е било на разположение през изминалата година, като най-засегнати са били по-мащабните проекти в големите градове, както и курортните проекти. По-малките и средните по размер проекти също са били засегнати, но в по-малка степен, като някои от тях са успели да си осигурят финансиране. Въпреки това то е било за по-малки суми и при по-рестриктивни условия, се казва в проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още