IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трудни пазарни условия пред непубличните фондове за имоти в Европа

Малка част от инвеститори и мениджъри на фондове виждат някаква възможност за възстановяване на европейския пазар на имоти тази година

13:44 | 30.01.09 г.
Трудни пазарни условия пред непубличните фондове за имоти в Европа

Трудните пазарни условия ще бъдат основна пречка пред инвеститорите в непублични фондове за имоти тази година, сочи проучване на инвестиционните намерения на европейската асоциация на инвеститорите в непублични фондове за имоти Inrev сред членовете й.

Резултатите разкриват, че 53% от инвеститорите и 85% от мениджърите на фондове от фондове посочват пазарните условия като основна пречка пред инвестициите в непублични фондове за имоти. Този отговор е посочен също от 37% от мениджърите на фондове.

Пазарните условия намират отражение също и в промените на намеренията на инвеститорите за инвестиции в непублични фондове за имоти и апетита им към риск, както и в отношението им към бъдещето на пазара.

Малка част от участниците в проучването виждат някаква възможност за обръщане на европейския пазар на имоти в посока нагоре през 2009 г., като мениджърите на фондове (54%) и тези на фондове от фондове (54%) основно посочват 2010 г. като годината, в която най-вероятно ще се появят първите признаци на възстановяване. Инвеститорите са по-песимистично настроени, като по-голямата част от тях (60%) очакват пазарният сентимент да започне да се подобрява едва през 2011 г.

Намеренията на инвеститорите да увеличат вложенията си в непублични фондове за имоти в идните две години се понижават до 63% спрямо 82% миналата година.

„Не е изненадващо, че трудните пазарни условия тази година са основно притеснение за нашите членове. Те изразяват загриженост и за дълговете и рефинансирането, както и за липсата на ликвидност на пазарите“, казва Андрей Карпинтър, изпълнителен директор на Inrev, цитиран от EuropeRE.

Великобритания е предпочитаната локация за всички респонденти, изпреварвайки Франция и Германия, които са били топ дестинациите за инвеститорите и за мениджърите на фондове съответно през 2008 г. Това се обяснява с факта, че страната беше първият европейски пазар на имоти, който реагира на глобалната финансова и икономическа криза и затова има вероятност да стане и първият пазар, който ще стигне дъното.

Великобритания е начело и при избора на комбинация от сектор и локация, като британските офиси и търговски площи доминират в предпочитанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още