IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват понижение на търсенето на офис площи в ЦИЕ през 2009

С изключение на основните пазари в региона наемите на първокачествените офис площи в останалите страни ще бъдат подложени на натиск

12:55 | 30.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват понижение на търсенето на офис площи в ЦИЕ през 2009

Офис пазарът в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) продължи да отчита силно представяне и през 2008 г. въпреки влошаващите се икономически условия, сочи доклад за пазара в региона за изминалата година на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

Очаква се обаче търсенето на офис площи през 2009 г. да се понижи, докато „наемателите изпитват ефектите от сегашната икономическа ситуация“, се казва в доклада.

„Въпреки силното търсене офис пазарите в ЦИЕ не можаха изцяло да усвоят рекордните обеми нови площи, които излязоха на пазара през 2008 г., в резултат на което делът на незаетите площи нарасна на много пазари“, казва Джос Тромп, директор Проучвания и консултиране за ЦИЕ в CBRE.

„През 2009 г. търсенето вероятно ще се понижи, тъй като наемателите отлагат своите планове за разширяване и релокация. Аутсорсингът се очаква да „омекоти кацането“ на някои пазари, но това най-вероятно ще се случи не по-рано от втората половина на 2009 г.“, добавя той.

Централноевропейски пазари като Варшава и Прага, които имат ограничен дял незаети площи и „разумни“ обеми от проекти в процес на изграждане, ще се представят по-добре от други пазари в региона. От друга страна, пазари в страни с по-слаби икономики или такива, които по-лесно се влияят от външни фактори, като Русия и Украйна, е вероятно да са по-волатилни в краткосрочен до средносрочен план.

Броят на завършените обекти ще бъде висок през 2009 г., тъй като вече започнатите проекти ще бъдат доведени до край, но този обем ще се понижи през 2010 г., тъй като предприемачите и инвеститорите ще имат проблеми с финансирането на проектите си в условията на по-предизвикателни пазарни обстоятелства. В някои държави в ЦИЕ обемът на планираните проекти е значителен в сравнение с размера на пазара. Фундаментите в Полша и Чехия са стабилни, като по-уязвими са Унгария и Словакия.

С изключение на основните пазари в Централна Европа наемите на първокачествените офис площи в останалите страни ще бъдат подложени на натиск.

По мнението на Тромп разликата между наемите на първокачествените и на второстепенните площи ще се увеличи, тъй като наемателите ще имат по-големи възможности за избор, особено за дългосрочно незаетите и спекулативно изградените площи.

На повечето от пазарите наемателите се очаква да имат силни позиции, тъй като абсорбцията ще се забави през първата половина на 2009 г., а обемът на завършените проекти ще остане висок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още