IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доходността от офис площите в Европа е вече над дългосрочните средни нива

Доходността се очаква да расте на повечето пазари и през 2009 г.

15:18 | 29.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Доходността от офис площите в Европа е вече над дългосрочните средни нива

Доходността от офис площите на повечето пазари в Европа вече е надминала своите дългосрочни средни нива и е на историческия си максимум, сочи проучване на консултантската компания Jones Lang LaSalle.

За пример се дава лондонското Сити, където доходността от висококачествени офис площи в момента е 6,75%.

Среднопретеглената стойност на най-качествените офиси на континента в момента е 5,8%, което е промяна от 150 базисни пункта в сравнение с най-ниското ниво, което бе достигнато през второто тримесечие на 2007 г.

Само за четвъртото тримесечие тя се е увеличила с 45 пункта, което е най-голямото повишение от пика на пазара. Наред с това разликата между най-ниската и най-високата стойност в доходността на различните пазари в Европа е била 600 базисни пункта в края на 2008 г., което е значителен спред в сравнение с 450 пункта по време на пика.

Значително повишение са отбелязали и пазарите в Централна и Източна Европа. Будапеща, Букурещ, Прага и Варшава са отчели ръст от над 100 пункта, а за Москва той е 250 пункта за последното тримесечие.

Пазарите в Барселона, Дъблин, Единбург, Лондон, Мадрид, Осло и Париж са в значително напреднала фаза от своята корекция, като доходността при първокласните офиси се е покачила с над 200 пункта от пика на пазара.

Като цяло показателят при второстепенните имоти се е повишил повече от първокачествените в сравнение с 2007 г., когато спредът между двата вида е бил едва 50 пункта. За сравнение сега разликата е 150-250 пункта, като продължава да се увеличава.

За цялата 2008 г. директните инвестиции на офис пазара в Европа са отчели спад от 55% на годишна база, като особено слабо е било четвъртото тримесечие, когато обемът на сделките е бил 16 млрд. евро.

Въпреки рекордния ръст в доходността миналата година през тази тя се очаква да продължи да расте на повечето пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още