IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И Израел със спасителен план за пазара на имоти

Правителството ще гарантира банкови кредити за инвеститорите в жилищни проекти, от които банките изискват по-голямо самоучастие

12:43 | 30.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
И Израел със спасителен план за пазара на имоти

Министерството на финансите на Израел обяви план в подкрепа на жилищния пазар на имоти на стойност 200 млн. шекела (около 50 млн. долара), съобщава Globes. Планът, който е изготвен съвместно с Министерството на жилищата политика и строителството и данъчната администрация на Израел, е част от по-голям пакет от стимули за икономиката.

Министерството на финансите ще предоставя средствата като гаранции на местните банки в отговор на тяхното изискване за по-голямо самоучастие от страна на инвеститорите, кандидатстващи за кредитиране. Гаранциите ще помогнат на кредитоискателите да покрият изискванията при финансиране за своите жилищни проекти, пише изданието, като уточнява, че те няма да се ползват за изграждането на луксозни жилища.

От министерството се надяват, че мерките ще послужат като стимул за развитието на нови жилищни проекти. Занапред се предвижда общата сума от пакета да бъде увеличена до 500 млн. шекела, което се очаква да доведе до изграждането на 6 хил. нови жилищни единици.

Наред с това правителството обмисля да отмени таксите за разрешително за жилищно строителство, което ще намали “бюрократичните процедури в сектора и ще направи жилищното строителство по-достъпно”.

Обемът на пазара на жилищното строителство в Израел е между 20 и 24 млрд. шекела годишно, а кредитите, които секторът ползва, са в размер на 14-17 млрд. шекела. Общо 200 хил. души са заети в израелския сектор на жилищното строителство, който представлява 20% от индекса на потребителските цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 26.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още