IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предвиждат възход на инвестиционния пазар на имоти в балтийските страни

Пазарът ще стане свидетел на все повече собственици в затруднено положение, които ще бъдат принудени „отчаяно да търсят начин да продадат имотите си”, смятат специалисти

15:54 | 29.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Предвиждат възход на инвестиционния пазар на имоти в балтийските страни

Балтийският инвестиционен пазар на имоти миналата година бе характеризиран от очевидния ефект на глобалната финансова криза, довела до невероятно предлагане на нови инвестиционни възможности, казва Рикардас Кепас, изпълнителен директор на международната консултантска компания Re&Solution Group, цитиран от EuropeRE.

Други специалисти също смятат, че пазарът се превръща във все по-привлекателна инвестиционна дестинация. Андриус Стонкус, инвестиционен директор в компанията е казва, че доходността от имотите миналата година се е покачила с между 150 и 250 базисни пункта, в зависимост от вида имот.

Забавянето на икономиката е повишило цената на кредитния ресурс и досегашният прекален апетит на строителните предприемачи доведе до прекалени рискови проекти със спекулативен характер, а много от предприемачите на бяха професионалисти. В този контекст пазарът ще стане свидетел на все повече собственици в затруднено положение, които ще бъдат принудени „отчаяно да търсят начин да продадат имотите си”, казва Стонкус.

„Вярваме, че изчаквателният подход, който доминираше сред инвеститорите в края на 2008 г. скоро ще се промени в ситуация, в която пазарът става по-благоприятен за инвеститорите, насочващи се към активи в затруднено положение и по-опортюнистични сделки. Редица специализирани фондове в такива сделки в момента внимателно следят балтийския пазар”, добавя той.

Литва

Въпреки ограничения брой сключени сделки 2008 г. беше най-добрата в историята на литовския пазар на имоти по отношение общия обем инвестиции с над 300 млн. евро, казва Стонкус.

Въпреки това големият избор от висококачествени имоти за продан не беше гарант за финализирани сделки. Редица от тях бяха отменени дори след като бе постигнато споразумение за условията по продажбата, тъй като главният фактор за успех на такива сделки често бяха условията за финансиране, поставени от кредитора.

Латвия

Въпреки обещаващата перспектива пред пазара и очаквания рекорден инвестиционен обем в началото на 2008 г. на пазара се реализира само една значителна инвестиционна сделка.

Естония

Инвестиционният пазар и в Естония бе обусловен от стагнация, тъй като много инвеститори се оттеглиха от него поради голямата му волатилност и значително влошените условия за финансиране. Въпреки това редица инвеститори все още активно следят пазара с цел да стъпят на него и очакват положителните сигнали. Най-активните играчи в последно време останаха местните инвестиционни фондове и капиталовите инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 26.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още