IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Задава ли се вторият по големина фалит в Испания?

Кредиторите на една от най-големите компании за имоти в страната са подали иск за несъстоятелност заради дългове от над 4 млрд. евро

10:46 | 29.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Задава ли се вторият по големина фалит в Испания?

Една от най-големите компании за имоти в Испания - Nozar, е застрашена от фалит с дългове от 4 млрд. евро, пише Times. Иск за това е подал в съда в Мадрид един от най-големите кредитори на компанията, Avalatransa. Съдът е дал на Nozar пет дни време за отговор на иска на кредитора.

Ако се стигне дотам, това би бил вторият по големина фалит на испанска компания, пише изданието.

Миналата година Avalatransa беше отправила на два пъти искане към съда да запорира активите на компанията заради неплатени дългове за над 4 млрд. евро. И двата опита обаче бяха неуспешни.

Миналата година друга голяма компания за имоти - Martinsa Fadesa, бе обявена в несъстоятелност с дългове от 5,1 млрд. евро, което се превърна в най-големия корпоративен банкрут в страната досега.

Ако Nozar също бъде обявена в несъстоятелност, тя ще бъде поредната испанска компания, която прекратява дейност след краха на испанския пазар на имоти, който премина през период на разцвет, продължил повече от едно десетилетие, коментира изданието.

Сред другите жертви са Promociones Habitat, която бе обявена в несъстоятелност миналата година с дългове от 2,3 млрд. евро. Друга голяма компания за имоти, Inmobiliaria Colonial, също е признала, че има риск да последва Habitat, ако не може да погаси дълговете си от 7 млрд. евро.

Въпреки това експертите прогнозират, че най-лошото на испанския пазар на имоти все още не е настъпило.

Темповете, с които компаниите за имоти в Испания фалират, се очаква да се ускорят тази година, докато глобалната рецесия утежнява внезапния крах на испанския строителен сектор. Ситуацията се влошава още повече от факта, че банките не са склонни да отпускат финансиране за сектора.

Nozar има дялове в други испански компании за имоти, изпаднали в затруднено положение, като Colonial и Afirma.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 23.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още