IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австралия ще спасява жилищния пазар с помощта за бизнес имотите

Правителството планира да отдели най-малко $2 млрд., в комбинация с още толкова от частните банки, за да изкупи дългове, обезпечени с бизнес имоти на чуждестранните банки в страната

09:53 | 29.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Австралия ще спасява жилищния пазар с помощта за бизнес имотите

Помощта за сектора на бизнес имотите, която австралийското правителство планира да отпусне, цели да спре срив на цените на имотите, който може да се разпространи и на пазара на жилищни имоти, пише The Australian.

По мнението на икономиста Йън Харпър опасността за жилищния пазар е вече толкова голяма, че държавната намеса е неизбежна.

„В нормални времена правителството не би трябвало да кредитира пазара на имотите или нещо друго, но това е извънредна ситуация”, казва той.

„Голямата опасност е, че ако собствениците не могат да рефинансират съществуващите си кредити, те ще бъдат принудени да продават активи и това е източникът на метежа, който тази инициатива цели да предотврати. Ако има съществен крах в цените на активите на пазара на бизнес имоти, това може да си проправи път към жилищния пазар. Предвид експозицията на нашите банки към жилищата... това се опитваме да предотвратим на всяка цена”, коментира той.

Въпреки че пазарите на бизнес и жилищни имоти са отделни, и двата са основани на оценката на земята, като Харпър казва, че двата пазара са „твърде близки, за да сме спокойни.”

Правителството планира да отдели най-малко 2 млрд. щатски долара, в комбинация с още толкова финансиране от частните банки, за да изкупи дълговете, обезпечени с бизнес имоти на чуждестранните банки в Австралия.

Въпреки това някои специалисти смятат, че мерките няма да имат желания ефект, тъй като ако се стигне до принудителни продажби на пазара на бизнес имоти, без значение при какви обстоятелства, това е „лоша новина” за сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още