IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дубай се бори с паниката на пазара на имоти

Правителството на страната е приело редица мерки, които целят да предотвратят прегряването на пазара на имоти за в бъдеще

12:02 | 28.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Дубай се бори с паниката на пазара на имоти

Правителството на Дубай е предприело редица мерки, за да успокои напрегнатата обстановка на пазара на имоти в страната, съобщава Тhe National.

Властите ще предприемат стъпки, насочени към предотвратяване на отмяната на договорите за покупко-продажба на имоти и ще стимулира строителните предприемачи да удължат периода на заплащане на закупуваните имоти в опит да предпази икономиката от още по-голям спад, пише изданието.

„Опитваме се да спрем паниката”, казва Емад Елдин Фарук, юридически съветник на Министерството на земеделието в Дубай. „Преговаряме с двете страни. Не смятаме, че това ще бъде дългосрочен проблем, но нещата се промениха.”

Регулаторните органи в страната трябва да дадат окончателно одобрение при отмяната на договори за покупката на имот, сключени след август 2008 г., според нови разпоредби, въвеждащи по-голяма роля на държавата в сектора на имоти.

В края на миналата година ролята на регулаторите се повиши още повече чрез въвеждането на ограничение за това каква максимална сума един инвеститор може да загуби заради отмяната на договор за продажба на имот. Според новите изисквания при отмяна на договор инвеститорът може да запази 30% от стойността на имота и 30% от всички направени до момента плащания.

Това води до значителни загуби за всеки купувач, който се е отказал от покупката. По думите на Фарук обаче тези мерки са необходими, за да се предотврати „срив” на пазара.

„Всяка държава понякога трябва да използва мерки, които са според или в противоречие на закона”, казва той, като добавя, че новите разпоредби нямат силата на закон и понякога може да не се прилагат.

Наред с това власите подготвят пакет от мерки, налагащи ограничения на темповете на застрояване в Дубай, които ще предотвратят прегряването на пазара за в бъдеще.

Други мерки ще наложат изискването даден предприемач да е построил поне 20% от даден проект преди да започне продажбите. Тези изисквания може да се прилагат и ретроспективно за строители, които са започнали продажбите преди началото на строителните работи.

Това ще спре практиката на предприемачите да се фокусират върху продажбите, преди да са направили значителни капиталови инвестиции в проекта си, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още