IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес имотите на Острова може да се обезценят с 25% тази година

В Германия и Франция пониженията може да са от съответно 15 и 20%

10:57 | 28.01.09 г.
Бизнес имотите на Острова може да се обезценят с 25% тази година

Цената на бизнес имотите във Великобритания може да се понижи с 25% тази година заради ограниченото банково кредитиране към инвеститорите, сочат данни на Moody’s Investors Service.

До края на годината стойността на бизнес имотите може достигне 45% под нейния връх, когато започна кредитната криза, сочи доклада на компанията, изследващ облигациите, обезпечени с ипотеки върху европейски бизнес имоти. Според него цените на бизнес имотите във Франция може да се понижат с 20%, а в Германия с 15%.

Продажбите на облигации, обезпечени с ипотеки върху европейски бизнес имоти, са възлезли на общо 6,3 млрд. евро миналата година, което е с 89% по-малко от стойността за 2007 г. Емитирането на подобни облигации е намаляло, тъй като инвеститорите са започнали да отбягват трудно оценими активи заради затягането на ипотечното кредитиране от банките.

„За да се спре низходящият тренд и за да се възстанови в разумна степен пазарът на ценни книжа, обезпечени с ипотеки върху бизнес имоти, достъпът на финансиране за такива имоти трябва да се възобнови“, казват анализаторите. Това обаче е малко вероятно да се служи през 2009 г., допълват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още