IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръстът на FTSE 100 не помогна на компаниите за имоти

Според анализатори цените на бизнес имотите може да се понижат общо с 50% от своя пик

13:43 | 27.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ръстът на FTSE 100 не помогна на компаниите за имоти

Британският индекс FTSE 100 отбеляза първия си значителен ръст за три седмици вчера, но компаниите за имоти за пореден път не успяха да се включат в ралито, пише FT.

Акциите на Hammerson и Liberty International са спаднали до най-ниските си нива за последното десетилетие, а от HSBC прогнозират, че инвестиционните тръстове за имоти (REITs) ще трябва да намалят размера на дивидента си наполовина.

Според анализатори цените на бизнес имотите може да се понижат общо с 50% от своя пик и сега наемателите са в силна позиция. Това би „подкопало устоите на REIT-овете по отношение ръста на печалба и дивидент“.

Според HSBC повечето от тези тръстове ще са в нарушение на договорите си за кредитиране с банките, което ще доведе до необходимостта от продажбата на имоти на стойност 3,7 млрд. паунда или свеж капитал в размер на 1,8 млрд. паунда, за да бъдат удовлетворени най-строгите изисквания за кредитиране.

Слабото им състояние ще намали шансовете им за възстановяване, след като икономическият тренд се обърне.

Ралито сред банките помогна на FTSE 100 да се покачи с 3,9%, добавяйки 156,54 пункта до 4 209,01 пункта. Сред банките, отчели ръстове, бяха, Barclays, Royal Bank of Scotland и Lloyds.

Повишението в сектора помогна да утихнат опасенията относно експозицията на застрахователните компании към хибридни банкови дългове.

Минният сектор също отбеляза покачване благодарение на очаквания ръст в търсенето на метали след китайската Нова година.

Въпреки тези ръстове цените на акциите на Лондонската борса се понижиха средно с над 5%. Анализаторите обръщат внимание на факта, че много борси в Европа отбелязват слаби инвестиционни обеми през януари. От Credit Suisse прогнозират, че изтъргуваният обем на Лондонската борса ще отбележи спад от над 60% този месец, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още