IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Купувачът на Mall Sofia спира забрана за изтегляне на капитали от свой фонд

Други германски фондове от отворен тип ще продължат забраната поради опасения от нова вълна от изтегляния

11:09 | 26.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Купувачът на Mall Sofia спира забрана за изтегляне на капитали от свой фонд

Германската инвестиционна компания Degi, която миналата година обяви намерение да придобие Mall Sofia, смята да премахне тримесечната забрана за изтегляне на капитали от свой фонд, считано от 30 януари, съобщава PropertyEU.

През октомври миналата година тя замрази изтеглянето на капитали за своите инвеститори във фонда Degi International.

Това е първият от 12 временно замразени германски фонда от отворен тип, които премахват забраната, пише изданието. За разлика от Degi редица фондове, сред които Credit Suisse Asset Management, Morgan Stanley, AXA, KanAm и др., в края на миналата година обявиха, че ще продължат забраната с още девет месеца, тъй като се страхуват от нова вълна от оттегляне на инвеститори.

Големите институционални инвеститори в Degi, които представляват под 10% от фонда, са заявили готовност да продължат да държат дяловете си в него.

След замразяването на фонда през октомври в него са постъпили капитали в размер на 65 млн. евро от частни инвеститори. След прекратяването на забраната той ще има „достъп до ликвидни резерви“ на стойност, която се равнява на 25% от неговите активи.

Въпреки това от Degi смятат да продължат забраната за някои подразделения на своя Europa fund с още девет месеца. От този фонд казват, че след замразяването не са успели да осигурят достатъчна ликвидност, като ще продължават „усилията си“ в тази посока и ще се опитат да прекратят забраната по-рано от предвиденото.

В момента Degi управлява няколко фонда от отворен тип за частни или институционални инвеститори, както и други специализирани фондове. Компанията има около 135 служители и управлява активи на стойност около 6 млрд. евро.

След като обяви намерение за придобиването на търговския център у нас, от компанията заявиха, че ще обмислят още веднъж сделката, тъй като ситуацията на пазара „се е променила драматично“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още