IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват повишен интерес към инвестиции в молове на Острова през 2009 г.

Обемът е отбелязал спад от почти 75% през 2008 г. до 1,47 млрд. паунда

10:11 | 26.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват повишен интерес към инвестиции в молове на Острова през 2009 г.

Инвестициите в търговски центрове във Великобритания се очаква да се увеличат тази година, тъй като инвеститорите ще бъдат привлечени от сравнително ниските цени в сектора, сочи доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield (C&W).

Обемът на инвестициите е отбелязал спад от почти 75% през 2008 г. до 1,47 млрд. паунда, в сравнение с 5,47 млрд. паунда за предходната година.

Рекордната година по отношение на инвестициите в търговски центрове за Великобритания беше 2004 г., когато страната привлече 7,84 млрд. паунда. Инвестициите за миналата година представляват едва 19% от тази сума, се казва в доклада.

Активността е отбелязала значителен спад през последното тримесечие на 2008 г., когато са били сключени две сделки на обща стойност 140 млн. паунда. За сравнение, през третото тримесечие са били сключени пет по-големи сделки на обща стойност 491 млн. паунда.

„Доходността при търговските центрове се увеличи до такава степен, че като цяло те представляват добра стойност и добра възможност за инвестиция за онези, които разполагат с капитал или с финансиране“, казва Дейвид Ъруин, изпълнителен директор „Капиталови пазари“ в C&W. „В момента се подготвят няколко мащабни сделки, които вероятно ще се осъществят през това тримесечие и от тях би трябвало да добием по-ясна представа за силата на пазара на висококачествени центрове.“

Той добавя, че има няколко второстепенни търговски центрове, обявени за продан, за които ще е трудно да намерят купувач в краткосрочен до средносрочен план. „Опасенията относно пазара на наематели ограничава интереса на инвеститорите към тези схеми“, добавя Ъруин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 28.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още