IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Великобритания ще стимулира ипотеките с инжекция от 10 млрд. паунда

Правителството се стреми да използва Northern Rock, за да стимулира ипотечното кредитиране чрез редица финансови мерки, насочени към банката

12:54 | 23.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Великобритания ще стимулира ипотеките с инжекция от 10 млрд. паунда

Британското правителство обмисля да инвестира 10 млрд. паунда в Northern Rock, като кредиторът може да започне да наема нови служители, в опит да използва компанията за стимулиране на ипотечното кредитиране, пише Telegraph.

Тепърва предстои правителството да вземе окончателно решение относно този план, но в Ситито има все повече очаквания, че капиталовите инжекции ще са „по-радикални“, отколкото в началото се е планирало, пише изданието.

Такъв ход би представлявал обрат в политиката на правителството, което преди смяташе да свие операциите на национализирания кредитор колкото е възможно по-бързо, за да може той да изплати дълга си от 27 млрд. паунда. Като част от програмата за изплащане на дълга банката в момента провежда съкращения на 2 хил. работни места.

Новата планирана инжекция вероятно ще бъде под формата на капиталови инвестиции и нов заем. Тя ще включва и 3 млрд. паунда, които правителството вече е заделило, а част от заема към банката вероятно ще бъде превърнат в дялово участие.

Капитал от 5 млрд. паунда, колкото се очаква да бъдат отпуснати под формата на парични средства, ще осигури потенциал за отпускане на кредити в размер на 50 млрд. паунда, при положение че капиталът не „ерозира“ от лошите кредити на банката, пише изданието.

Northern Rock трябва да представи новия си бизнес план през следващите седмици. Висши служители на финансовото министерство са преговаряли с Брюксел за позволение за облекчаване на правилата на ЕС относно държавната помощ.

Въпреки че очакванията са правителството да налее 10 млрд. евро в банката, не е изключен и по-консервативен сценарий, според който 3 млрд. паунда дълг ще бъдат превърнати в капиталово участие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още