IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

CBRE: Изглежда сякаш вече никой не иска да инвестира в имоти?

Това обаче е неправилно интерпретиране на фактите, тъй като има редица инвеститори, които чакат подходящия момент за покупка, смятат от компанията

14:01 | 22.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
CBRE: Изглежда сякаш вече никой не иска да инвестира в имоти?

На базата на сключените сделки на пазара на имоти в Централна и Източна Европа през втората половина на миналата година, може да се каже, че вече никой не е склонен да инвестира в имоти, се казва в доклад на консултантската компания за имоти CB Richard Ellis Group (CBRE).

Това обаче е неправилно интерпретиране на фактите, поясняват от компанията. Въпреки че броят на активните инвеститори се понижи доста рязко, инвеститори, разполагащи с много капитал, очакват подходящия момент за покупка. Бавно, но сигурно възникват някои сделки с активи в затруднено положение (distressed transactions) и смятаме, че този тренд ще продължи и през 2009 г., се казва в проучването.

Тези проблеми обаче не засягат единствено реалните сделки, а ще се отразят и на договорените за бъдеща дата транзакции, ако на разположение няма подходящата структура за финансиране, смятат от компанията.

По отношението на ценообразуването на сделките ефектите от кризата са различни за различните пазари.

Досега Централна Европа не е била толкова засегната от кризата по отношение на доходността от инвестициите в бизнес имоти. По-забележими промени в това отношение има в Югоизточна и Източна Европа, където доходността при офис площите се е увеличила съответно с 207 и 267 базисни пункта. За сравнение увеличението в Централна Европа е едва 103 пункта за миналата година.

Тъй като на някои от най-големите западни пазари доходността е все още под (но много близо до) своята дългосрочна средна стойност от 90-те години насам, в близко бъдеще може да се очаква още повишаване на доходността, смятат от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още