IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Домовете на Обама преди Белия дом

Преди Белия дом Обама живее със семейството си в къща в Чикаго, която купува за 1,65 млн. долара през 2005 г.

13:24 | 21.01.09 г.
Домовете на Обама преди Белия дом

Барак Обама и встъпването му в длъжност вчера приковаха вниманието на света. След церемонията новият държавен глава на САЩ ще живее със семейството си в официалната резиденция на американските президенти – Белия дом – имот, който, ако се продаваше, би струвал над 300 млн. долара, както изчислиха наскоро от Zillow.com.

Много хора се интересуват от личния живот на Обама – къде и в какви жилища е живял например. Отговорите са събрали от руския сайт за имоти prian.ru.

Преди Белия дом Обама живее със съпругата си Мишел и двете им дъщери в района Кенууд в Чикаго. През 2005 г. Обама придобива този имот за 1,65 млн. долара. Тогава плъзват слухове, че сделката е сключена с подкрепата на предприемача Тони Резко, който участва в привличането на средства за предизборната кампания на Обама. По-късно, през юни 2008 г., Резко е осъден заради измама в сектора на имотите.

По данни на администрацията в Чикаго след победата на Обама на изборите около дома му започват да се трупат много туристи. Поради съображения за сигурност се е наложило на цялата улица да се сложат бетонни бариери, а на пресечките са разположени полицейски автомобили. Забранени са пешеходните разходки, а някои съседи не са можели да минават по улицата с автомобилите си.

Домът от детството на Барак Обама в Джакарта, Индонезия, в който бъдещият президент на САЩ живее от 1970 до 1972 г., когато майка му Ан Дънам се омъжва за втори път, също става популярен, при това още преди избора му за президент. Пазарната стойност на бившия дом за гости с две спални, в който е живял Обама, главната резиденция в колониален стил в съседство и парцел земя с площ 1200 кв. м струват 3 млн. долара по оценка на местни предприемачи. Един от служителите в посолството на САЩ в Индонезия обаче е предложил да заплати за този имот пет пъти по-голяма цена от пазарната му стойност в случай на победа на изборите на Обама. Засега съдбата на този имот е неизвестна.

След края на президентската надпревара Обама решава да си почине със семейството си в Кайлуа на Хаваите, на 30 мин. път от Хонолулу, където е роден на 4 август 1961 г. Семейството наема там едноетажна вила с пет спални, басейн и открита веранда с изглед към плажа. Имотът е бил закупен през януари миналата година от американец от Хюстън за 9 млн. долара и оттогава се отдава под наем. Възможно е фактът, че в него е отсядал Обама, да вдигне цената му в случай на евентуална бъдеща продажба, отбелязва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още