IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обемът на сделките с бизнес имоти в България с 11% спад за 2008 г.

Сключените сделки през годината са на обща стойност от 816 млн. евро

08:25 | 21.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Обемът на сделките с бизнес имоти в България с 11% спад за 2008 г.

Инвестиционният пазар на имоти в България през втората половина на 2008 г. се е забавил след засилена активност през първата половина, сочи проучване на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE), предоставено на Investor.bg.

Обемът на сключените през годината сделки е бил на стойност 816 млн. евро. Въпреки сравнително малкия спад за цялата година обемът на сделките през второто шестмесечие се е понижил със 73% в сравнение с първото.

И през двата периода местните продавачи на имоти са били по-активни от чуждестранните.

Значителните обеми офис и търговски площи, които са в процес на изграждане в страната, се очаква да стимулират инвестиционната активност през следващите години, се казва в доклада. По-голямата част от офис площите ще бъде в София, докато повечето от търговските площи, които ще бъдат завършени, са в регионалните градове.

Най-голямата сделка на пазара, според компанията, е сделката за придобиване на портфолио от 23 имота със смесено предназначение между Alfa Developments и Landmark.

Като цяло на пазара в Централна и Източна Европа са били инвестирани 9,5 млрд. евро в бизнес имоти миналата година. Това представлява спад от 37% в сравнение с 2007 г., но увеличение от 47% от 2005 г.

Изключително слабо е било четвъртото тримесечие, когато са били сключени сделки за 580 млн. евро. Този малък обем е резултат от временното замразяване на редица германски фондове от отворен тип, ограниченото кредитиране и неясното ценообразуване на пазара, се казва в проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още