IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британският жилищен пазар може да започне да расте до края на годината

Пазарът на имоти може да се възстанови по-скоро, отколкото много икономисти очакват, смятат специалисти

12:58 | 20.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Британският жилищен пазар може да започне да расте до края на годината

Жилищният пазар във Великобритания би трябвало да достигне дъното през следващите 12 месеца и до края на годината цените може да започнат да растат отново. Това сочат резултатите от проучването на консултантската компания Lombard Street Research.

Жилищата в страната са станали много по-достъпни през последната година, което означава, че пазарът на имоти може да се възстанови по-скоро, отколкото много икономисти очакват, смятат от компанията.

Нейното становище рязко контрастира от позицията на повечето експерти в Ситито, които смятат, че жилищните цени ще се понижат с още 10-15% тази година, което ще доведе до общ спад от 30% от техния пик, пише PropertyWeek.

Индексът за достъпността на жилищните цени, изготвен от компанията съвместно с Daily Telegraph, показва, че нивото на достъпност на цените се е повишило значително.

Индикаторът сравнява цените на жилищата с други финансови фактори, включително доходите на населението и лихвите по ипотеките. Според неговите стойности купувачите на жилища сега купуват на цени, близки до тяхната справедлива стойност.

От Rightmove вчера съобщиха, че офертните цени на жилищата във Великобритания са се понижили със 7,3% на годишна база през януари, което е най-резкият спад от август 2002 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още