IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руснаци намериха връзка между цените на петрола и пазара на имоти

Анализатори са съпоставили изменението на цените на петрола и на имотите от 2000 г. до юли 2008 г. и са установили между тях корелация

11:41 | 20.01.09 г.
Руснаци намериха връзка между цените на петрола и пазара на имоти

Руски анализатори установиха зависимост между цените на петрола и на недвижимите имоти в Москва и района около нея. Според анализа при цена от около 40 долара за барел петрол жилищата в Москва би трябвало да струват 2100-2400 долара за квадратен метър, пише Ведомости.

Изследването на консултантската компания „Бейкер Тилли русаудит“ е наречено „Барел, долар и квадратен метър – оковани с една верига“. Анализаторите са съпоставили изменението на цените на петрола и на имотите от 2000 г. до юли 2008 г. и са установили между тях корелация.

„За руската икономика петролът е основна мерна единица, затова в оценките си ние тръгнахме именно от нея. Когато съпоставихме първите данни, зависимостта стана проследима и решихме да я изследваме по-подробно“, разказва авторът на проучването Юрий Дерябин. По думите му зависимостта се оказала достатъчно ясна: коефициентът на корелация е 0,85-0,9.

При това при ръст в цената на петрола жилищата реагират с 1,5-2 пъти по-голям ръст, земята на разстояние до 15 км от околовръстния път на Москва – с 1,35 пъти, земята на 15-30 км – с 1,9 пъти, а на 30-50 км – с 3,2 пъти. Цените на офисите и търговските площи на практика повтарят динамиката на цената на петрола, при това колкото по-висок клас са площите, толкова по-голяма е точността на повторение.

Сега петролът поевтиня, би трябвало да поевтинеят и имотите, уверени са авторите на изследването. На пазара съществено се съкратиха обемът на паричните средства и броят на купувачите, а предлагането за първи път от много години превишава търсенето, напомнят те. „Наличието на свободни пари в нашата засега разполагаща със запаси от суровини страна пряко зависи от цената на петрола... Докато в страната не се появят излишни пари, цените ще се понижават“, се посочва в анализа.

Така според проучването при средногодишна цена на петрола сорт Urals от 40 долара за барел квадратният метър жилищна площ в руската столица ще струва около 2100-2400 долара (към момента средната цена е около 5186 долара), парцел на 15 км от околовръстното на Москва ще струва 2800-4000 долара за 100 кв. м, а московските офиси клас А — 5000 долара за квадрат. Търговските площи в центъра на Москва би следвало да струват 3600 долара за квадратен метър, а складовете в района около столицата – 700-1000 долара.

Според ръководителя на центъра за стратегически анализи на „Росгосстрах“ Алексей Зубец обаче ръстът на цените на жилищата в Москва през последните години е бил свързан не с поскъпването на петрола, а с нарастването на външната задлъжнялост. „За да си купиш жилище в Москва, ти трябва доход от 150 000 долара на семейство – това са топ мениджърите в средния бизнес и мениджърите в големия, т.е тази прослойка, която се увеличава при ръст на икономиката“, обяснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още