IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сделките с бизнес имоти в света намаляха с 59% през 2008

През миналата година са били реализирани сделки на стойност едва 496 млрд. долара спрямо над 1 трлн. долара за 2007 г.

15:55 | 19.01.09 г.
Сделките с бизнес имоти в света намаляха с 59% през 2008

Обемът на сделките с бизнес имоти в световен мащаб през 2008 година е намалял с 59%, като най-тежко засегнати са САЩ, Австралия и Нова Зеландия. През миналата година са били реализирани сделки на стойност едва 495,9 млрд. долара спрямо над 1 трлн. долара за 2007 г., сочат предварителните данни на анализаторската компания Real Capital Analytics.

Сделките с имоти в Щатите през миналата година са се свили със 75%, а тези в Австралия и Нова Зеландия – с по 76%, сочат данните на базираната в Ню Йорк компания. Във Великобритания покупко-продажбите на имоти са с 60% по-малко спрямо предходната година. За Западна Европа се регистрира спад от 48% за същия период.

Само в един район, Близкият изток, се наблюдава ръст за цялата 2008 г. – там транзакциите нарастват със 73% общо. Въпреки това обаче регионът беше тежко засегнат от икономическата криза през последните три месеца на годината, когато сделките са намалели с 62% спрямо съшия период година по-рано.

През последното тримесечие на миналата година инвеститорите в имоти в света буквално са спрели да купуват и продават имоти, като се отчита спад от 80% на сделките с имоти в глобален мащаб, пише Private Equity Real Estate.

Сред най-тежко засегнатите в края на годината са САЩ, където продажбите на бизнес имоти са намалели с 88% на годишна база и Индия, където намалението е 87%. Най-добри резултати в края на годината има в Източна Европа, където сделките с имоти са намалели само наполовина през четвъртото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още