IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Парцелите в Букурещ се очаква да поевтинеят с до 60% през 2009 г.

Дори и в най-атрактивните области цените ще се понижат с между 10 и 30%

14:08 | 19.01.09 г.
Парцелите в Букурещ се очаква да поевтинеят с до 60% през 2009 г.

Цените на строителните терени в Букурещ през изминалата година са се понижили с до 40% или дори 50% в някои области, пише румънското издание Gandul.

Тази година трендът ще се запази, като спекулантите, които са се опитвали да генерират голяма печалба от продажба на терен на висока цена, ще бъдат принудени да продават с нулева печалба или дори на загуба.

„Спадът в цените ще е между 30 и 60%“, казва консултант от компанията DTZ Echinox. Дори и в най-атрактивните области цените ще се понижат с между 10 и 30%. Терен в централната зона на града, който преди е бил с офертна цена от 4000 евро на кв. м, сега ще може да се купи за 3000 евро на кв. м.

Малко са строителните предприемачи, които купуват земя за изграждане на жилищни проекти, което ще доведе до по-малък брой нови проекти на жилищния пазар през тази година.

Ниските цени на земята ще се наблюдават най-вече в районите в близост до Букурещ, които имат лоша инфраструктура, но са с потенциал за развитие. В областта Фундуля, подходяща за изграждане на индустриални зони, цените са се понижили с 30% и в момента варират между 15 и 30 евро на кв. м. За такива проекти най-често се търси земя с площ между 5 хил. и 15 хил. кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 19.01.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още