IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Експерти: Имотите в Централна Европа ще се възстановят по-бавно от кризата

Когато пазарите се възстановят, техният възход ще бъде постепенен и бавен, смятат специалисти

12:36 | 19.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Експерти: Имотите в Централна Европа ще се възстановят по-бавно от кризата

Пазарите на имоти в Германия и в Централна Европа се очаква да „реагират по-мудно“ и да се възстановят по-бавно след кредитната криза. Това е мнението на Оливър Георг, управляващ директор за Европа на американската компания за инвестиции в имоти Behringer Harvard, цитиран от PropertyEU.

Оскъдните продукти и през тази година ще бъдат капиталът и кредитът. С настъпването на падежа на съществуващите кредити през следващите 12 до 24 месеца някои кредитополучатели ще трябва да си осигурят допълнителен капитал. Инвеститорите, разполагащи с такъв, може да се възползват от тези ситуации, като си партнират с добре позиционирани местни партньори, на които да предоставят финансиране, а в замяна да получат добра възвръщаемост и дялово участие, смята Георг.

Такива партньорства ще бъдат популярни в Холандия и Великобритания, където имаше значителен ценови натиск през последните месеци. Предвид натиска тези пазари имат голям потенциал за възстановяване, за разлика от Германия и Централна Европа, които ще реагират по-мудно, уточнява той.

Пазарите ще продължат да бъдат подложени на значителен натиск в посока надолу и през 2009 г. При положение че финансирането и потребителското доверие се възвърнат на пазара в рамките на годината, може да видим края на низходящия тренд. Но тъй като много области на икономиката бяха и ще продължат да бъдат засегнати, дъното може да се забави, смята той. Когато, все пак, пазарите се възстановят, техният възход ще бъде постепенен и бавен.

Behringer Harvard, която до скоро беше активна главно на пазара в Западна Европа, миналата година стъпи и на този в Централна Европа с придобиването на портфолио от търговски и индустриални имоти в Унгария, Чехия, Словакия и Полша за 110 млн. евро. Тя има планове да увеличи размера на портфолиото си в Европа до 1 млрд. евро през следващите две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още