IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отложиха делото за „Софийски имоти“ за 24 март

Обвинителният акт касае 15-ина сделки за имоти, продадени на по-ниски цени от пазарните

11:41 | 19.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Отложиха делото за „Софийски имоти“ за 24 март

Софийският градски съд (СГС) отложи делото за „Софийски имоти“ ЕАД за 24 март 2009 г. Причината е, че двама от подсъдимите Николай Даулов и Детелина Мильова не са получили преписи от обвинителния акт преди заседанието по делото, както е предвидено от закона.

Обвинителният акт по делото „Софийски имоти“ касае 15-ина сделки за магазини, незастроени терени и един апартамент. В него освен членове на ръководството на „Софийски имоти“ има и оценители, които са занижавали многократно под реалните цените на продадените имоти.

Срещу един от бившите началници Тошко Добрев е повдигнато обвинение за сключени предварителни договори, а срещу друг - Петър Савов - за окончателни договори.

Членовете на Съвета на директорите на дружеството ще бъдат съдени и затова, че не са контролирали действията във фирмата.

Внесеният днес обвинителен акт е едва за един процент от разследваните злоупотреби с имоти. Прокурорите са отделели материали по още близо 10 дела, като е възможно да станат и повече. Очаква се през януари прокуратурата да повдигне нови обвинения.

Щетите нанесени на дружеството са на стойност малко над 2 млн. лв.

Обвиненията са повдигнати срещу бившите членове на Съвета на директорите на „Софийски имоти“ ЕАД Симеон Симеонов, Милен Минчев, Стоян Янев, Любомир Иванов, Ина Станчев и Емилия Бакърджиева. Обвинителният акт е и срещу бившите изпълнителни директори Тошко Добрев и Петър Савов.

Според прокуратурата договорът е включил 13 предварителни договора при явно неизгодни условия на цени по-ниски от пазарните. Според обвинението Добрев е извършил тези престъпления в периода март-септември 2005 година и е нанесъл щети за 1,9 млн. лв. Сред обвинените са и лицензираните оценители Милена Владимирова, Николай Даулов, Маргаритка Григорова-Николова, Светослав Симеонов, Детелина Мильова за даване на невярна оценка или заключение за стойност на имуществата.

След края на днешното съдебно заседание подсъдимият Тошко Добрев заяви пред журналисти, че обвинението е едно голямо недоразумение, предаде БТА. По думите му е нямало никакви закононарушения, никакви щети не са нанесени и цялата процедура по сделката е спазена. Също така той заяви, че за единия от имотите, включени в обвинителния акт, обвинението е за 2 лева.

Наблюдаващите прокурори по делото заявиха след съдебното заседание, че те смятат, че са събрали достатъчно доказателства, за да изправят тези хора пред съда. Те заявиха, че в това обвинение става въпрос не за колективна отговорност, а за лична отговорност при взимане на решения от колективен орган. По думите им всеки един носи лична отговорност. Това е нещо ново в българското наказателно право и то за пръв път влиза в съда като обвинителна теза.

Прокурорите отрекоха да има обвинение за щета от 2 лева, както твърди подсъдимият Тошко Добрев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още